Kategorie

Skladujte víno jak se patří

Nemusíte být zrovna snob, abyste docenili dobré víno. A pokud si je dopřáváte častěji, vyplatí se vám myslet na správné skladování.
 

Po staletí k těmto účelům sloužil vinný sklep, který poskytuje ideální podmínky pro uchovávání i dlouhodobou archivaci vína. Klasický vinný sklep je konstruován asi sedm metrů pod zemí, má stabilní teplotu po celý rok a vlhkost minimálně 80 %. Protože jím však disponuje pouze málokdo z nás, je třeba hledat alternativy, které mohou výhody vinného sklepa částečně či zcela nahradit.

Pronájem vinného sklepa

Jestliže se nerozhodnete přímo pro vybudování nového moderního vinného sklepa, který se vyplatí při skladování od 200 kusů lahví nahoru, nabízí se několik dalších možností. Jednou z nich je bezpečné uložení vína do vinobanky, kde se můžeme spolehnout na kvalifikované vedení vinného sklepa a pronajmout si podle našich představ box na víno. Ceny za uskladnění v tomto typu vinných boxů se pohybují zhruba ve výši tří tisíc korun při kapacitě dvě stě lahví.

Rekonstrukce sklepa, nebo skříň na víno

Když chceme svůj vinný mok střežit a opečovávat sami a máme dostatek financí, nabízí se i přestavba běžné sklepní místnosti, kterou je však třeba dostatečně zaizolovat a vybavit klimatizační a vlhkostní jednotkou, která přijde přibližně na sto tisíc korun. Poměrně levnou a účelnou variantou ve srovnání s předchozími je koupě klimatizované skříně na víno. Dnes ji nabízí v podstatě všichni renomovaní výrobci ledniček a chladírenských zařízení. Cenové relace se pohybují od 10 000 korun do několika desítek tisíc korun v závislosti na provedení, kapacitě a technickém vybavení. I když se jedná zpočátku o větší investici, jde o částku, která se nám v podobě dobře uloženého vína brzy vrátí. Skříň lze lehce přemísťovat, je zde zaručená stabilní teplota a vlhkost, navíc se snadno udržuje a ovládá. Jednotlivé oddělené regály umožňují uchovávání různých druhů vín v ideálních a přizpůsobených podmínkách.

Typy skladovacích skříní

Při výběru vhodné skříně můžeme vybírat ze dvou základních modelů: skříně skladovací a nabídkové. V případě skladovací skříně nastavíme teplotu, která je ventilátory následně udržována v celé skříni. V nabídkových skříních ventilátory nejsou, klimatizace funguje na principu různé váhy teplého a studeného vzduchu. V horní části je tak teplota nejvyšší, kolem 17−18ºC, která je vhodná pro těžká starší červená vína, o patro níž se udržuje teplota přibližně na 14−16ºC, která vyhovuje lehčím červeným vínům, směrem níž se dostáváme na teplotu okolo 10−13ºC, kterou ocení vína růžová a polosladká bílá. Konečně v posledních dvou odděleních uložíme v regálu o teplotách okolo 8−10ºC suchá bílá vína a ve spodním regálu, který si uchovává teplotu asi 5ºC, šampaňské a sekty. Skladovací skříně jsou vhodné pro dlouhodobé uložení, nabídkové jsou primárně určeny pro přípravu vín k přímé konzumaci.

Proč víno skladovat?

Běžný zákazník, který koupí víno pouze ke své spotřebě a nenakupuje nikdy víc lahví než pojme jeho lednička, se skladováním vína nemusí zabývat. Pokud si ale chceme vychutnat různé druhy vína k rozličným pokrmům či uchovat si excelentní vína ze skvělých ročníků, budeme muset problém skladování řešit. Před nákupem vína, které zamýšlíme skladovat, je třeba uvážit, jestli je dané víno ke skladování vůbec vhodné. Převážná většina vín na trhu je určena k přímé konzumaci a jejich uložením nelze nic získat, spíše ztratit. Obecně lze říci, že neskladujeme lehká bílá vína, vína stolní, ze špatných ročníků či vína bez kvalitní korkové zátky. Naopak pro skladování jsou vhodná vína dobře ošetřená, s kvalitním korkem, z kvalitních vinic a vynikajících ročníků, od renomovaných vinařů či doporučená specializovanými obchodníky. Pro rozlišení kratšího (přibližně pět let) či delšího potenciálu vína k archivaci je dobré se poradit s odborníky a studovat průběžně odbornou literaturu. Dobře zvolené a vhodně uchovávané víno se nám potom odmění vynikajícím chuťovým zážitkem.

 
ab
ab
ab
ab
ab