Kategorie

Skladování ovoce a zeleniny: Jaké jsou nejčastější chyby a jak naopak postupovat jednoduše a správně

Jak skladovat zeleninu? Jak skladovat ovoce? Ovoce se zeleninou se totiž nesnáší. Kdy vám mrkev zhořkne a z cibule bude sladké jablíčko? Které druhy určitě nesmíme ukládat vedle sebe? Jaký je ideální prostor a sklep pro jádroviny? Na vaše otázky odpovídáme, čtěte dál.
Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla. Pokud je dodržíme, určitě budeme spokojeni, jak dlouho nám sklizené plody z naší zahrady vydrží.

Sklízíme jablka a hrušky

Nejsnadněji a nejpohodlněji se dlouhodobě skladují jablka a hrušky, tedy jádroviny. Měly by být uloženy do chladnější místnosti s teplotou určitě ne vyšší než 7 stupňů Celsia a určitě ne nižší než 3 stupně. Sklep by určitě neměl být betonový, například s topnými trubkami uvnitř. Sklep by také neměl být příliš suchý. Jablka bychom neměli sklízet již přezrálé, ale těsně před tím, než dozrají. Říká se, že svatý Václav je ten, který nepřímo říká, jablka musí ze stromu. Jablka musíme ukládat do lísek stopkami nahoru, hrušky stopkami dolů. Mezi lískami musíme nechat prostor pro vzduch. Můžou se tak uvolňovat látky, které stimulují proces zrání. Ale tady pozor. Pokud větráme příliš, může se stát, že ovoce se nám brzy scvrkne, protože dojde k úbytku vody.

Platí zásada, určitě ne ovoce se zeleninou

Obecně platí, že ovoce a zelenina nemá být společně. Natož s bramborami. Jablíčka či hrušky velice rády přejímají pachy po zelenině, představme si ovoce, které voní bramborou. Pokud ale skutečně není zbytí a váš sklep je tak akorát a není uzpůsoben na vymýšlení si a prostorové machinace, uložte jablka co nejdále od brambor a brambory lehce přikryjte.

Pozor na mráz!

Ovoce a zelenina nesmí zmrznout. Zmrznutím přichází ovoce i zelenina o vitamíny. Jako ochranu použijeme ještě jednu bednu na bednu či opět zakryjme. Někteří řeší problém ochrany před zmrznutím také zabalením každého jablka či hrušky do měkkého papíru.

Obelstíme brambory

Brambory nesmí mít příliš světla, proto je dobré mít jeden tmavý kout vyhrazen opravdu jen pro bedny s bramborami. Světlo způsobí tvorbu jedovatého solaninu a z brambor krásných a jedlých se stanou brambory nejedlé. Brambory se musí uschovávat až ve chvíli, když jsou suché.

Skladujeme mrkev, cibuli a další zeleninu

Kapustu ani petržel neukládáme blízko rajčat či jablek, protože kvůli tomu rychle zežloutnou. Pokud je takto musíme z hlediska úspory místa uskladnit, pomozme si uložením do fóliových sáčků. Mrkev, je-li uložená vedle rajčat, zhořkne. Cibule ztrácí poblíž rajčat typickou chuť a štiplavost, prostě ztrácí grády.
úvodní foto: www.freefoto.com
ab
ab
ab
ab
ab