Kategorie

Silvestrovský recept: Kynutá prasátka pro štěstí

Silvestrovský recept: Kynutá prasátka pro štěstí

Rok 2020 nám dal zabrat, a tak bychom si jistě všichni přáli přivolat trochu více štěstí do roku následujícího. I když budou silvestrovské oslavy poznamenané vládními nařízeními, určitě si alespoň v rodinném kruhu dopřejeme přípitek a nějakou dobrotu. Upečte třeba prasátka pro štěstí.

Prasátka z kynutého těsta se budou skvěle vyjímat na silvestrovské tabuli. Svou roztomilostí totiž potěší malé i velké. Do příprav se rozhodně nebojte zapojit i děti, s těstem se pracuje velice dobře.

 

Co budete potřebovat?

Na těsto

  • 150 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku droždí
  • 1 lžíci soli
  • 500 g hladké mouky
  • 1 špetku cukru

Na náplň

  • šunku, nebo slaninu
  • lžičku sádla, nebo másla
  • žloutek na potření

Jak na to?

Ohřejte mléko, aby bylo příjemně vlažné, přidejte do něj cukr a nalámejte droždí. Chvilku míchejte a pak přilijte olej. Nakonec postupně přimíchávejte mouku se solí. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě 30 minut kynout v míse zakryté utěrkou. 

V mezičase si připravte náplň. Ta je naprosto snadná, protože stačí na kostičky nakrájet šunku, nebo slaninu a osmahnout kousky na sádle, nebo na másle. 

Po vykynutí těsto jemně propracujte a tvořte z něj placičky, do nichž balte náplň. Tvarujte je do kuliček, kterým připevníte uši a rypáček – hodí se mít po ruce párátko na nosní dírky. Oči můžete vytvořit z kuliček jalovce, celého pepře nebo nového koření. Pokud ale prasátka chystáte pro menší děti, které by je mohly zapomenout vyndat, raději je udělejte třeba z kousků šunky.

Prasátka potřená žloutkem nechte na plechu s pečicím papírem ještě 15 minut kynout. Potom pečte dozlatova (cca 20 minut) na 180 st. Celsia.

 

Přejeme vám jen to nejlepší do roku 2021!

ab
ab
ab
ab
ab