Rok 2020 nám dal zabrat, a tak bychom si jistě všichni přáli přivolat trochu více štěstí do roku následujícího. I když budou silvestrovské oslavy poznamenané vládními nařízeními, určitě si alespoň v rodinném kruhu dopřejeme přípitek a nějakou dobrotu. Upečte třeba prasátka pro štěstí.
Prasátka z kynutého těsta se budou skvěle vyjímat na silvestrovské tabuli. Svou roztomilostí totiž potěší malé i velké. Do příprav se rozhodně nebojte zapojit i děti, s těstem se pracuje velice dobře.
Co budete potřebovat?
Na těsto
- 150 ml oleje
- 250 ml mléka
- 1 kostku droždí
- 1 lžíci soli
- 500 g hladké mouky
- 1 špetku cukru
Na náplň
- šunku, nebo slaninu
- lžičku sádla, nebo másla
- žloutek na potření
Jak na to?
Ohřejte mléko, aby bylo příjemně vlažné, přidejte do něj cukr a nalámejte droždí. Chvilku míchejte a pak přilijte olej. Nakonec postupně přimíchávejte mouku se solí. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě 30 minut kynout v míse zakryté utěrkou.
V mezičase si připravte náplň. Ta je naprosto snadná, protože stačí na kostičky nakrájet šunku, nebo slaninu a osmahnout kousky na sádle, nebo na másle.
Po vykynutí těsto jemně propracujte a tvořte z něj placičky, do nichž balte náplň. Tvarujte je do kuliček, kterým připevníte uši a rypáček – hodí se mít po ruce párátko na nosní dírky. Oči můžete vytvořit z kuliček jalovce, celého pepře nebo nového koření. Pokud ale prasátka chystáte pro menší děti, které by je mohly zapomenout vyndat, raději je udělejte třeba z kousků šunky.
Prasátka potřená žloutkem nechte na plechu s pečicím papírem ještě 15 minut kynout. Potom pečte dozlatova (cca 20 minut) na 180 st. Celsia.
Přejeme vám jen to nejlepší do roku 2021!