Kategorie

Rybí polévka třikrát jinak

Názory lidí na rybí polévku se různí. Jedni ji přímo milují, druzí ji nesnášejí a třetí si ji klidně dají, když už jsou ty Vánoce. Na obranu rybích polévek je třeba říct, že jsou velmi chutné, výživné a lze je připravit na celou řadu způsobů.
Pro inspiraci přinášíme tři různé druhy polévek. Jedna pochází z Ruska, druhá ze Skandinávie a třetí ze Španělska.
 

Ruská rybí polévka „Ucha“

 

Co budeme potřebovat

 
600 gramů rybího masa
40 gramů másla
1,5 litru vývaru
3 brambory
1 cibule
1 petržel
1 mrkev
1 celer
1 bobkový listopad
4 celé pepře
½ citronu
1 lžíce sekaného kopru
sůl
Ryby očistíme, usekáme hlavy a ocasy, vykostíme a krátce spaříme v horké vodě. Poté maso opláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na větší kousky. Zeleninu nastrouháme, osmažíme na másle a zalijeme připraveným vývarem. Do vývaru nakrájíme brambory a okořeníme. Vaříme asi 10 minut. Potom přidáme do vývaru kousky rybího masa a vaříme ještě dalších 15 minut. Do hotové polévky nalijeme šťávu z poloviny citronu a posypeme koprem, estragonem nebo petrželkou.

Norská rybí polévka

Co budeme potřebovat
hlavu a odřezky z ryby
250 gramů rybího masa
60 gramů másla
1 pórek
1 lžíce mouky
2 mrkve
1 celer
2 žloutky
1 zakysaná smetana nebo bílý jogurt
2 litry vody
sůl
Hlavu, rybí odřezky a rybí maso vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Ztlumíme teplotu, aby polévka nevřela a pod bodem varu ohříváme vývar po dobu dvou hodin, poté scedíme. Ve zvláštním kastrolku podusíme na másle pórek, zaprášíme moukou a jakmile začne pěnit, budeme dolévat za stálého míchání vývar. Vývar osolíme, přivedeme k varu a přidáme zeleninu (mrkev nakrájenou na plátky, celer na kostičky) a přikryté pokličkou vaříme, dokud zelenina nezměkne. Těsně před podáváním ušleháme v předehřáté polévkové míse žloutky se zakysanou smetanou nebo jogurtem. Do nich vmícháme vařící polévku.
 

Španělská rybí polévka

 
Co budeme potřebovat
 
500 gramů masa z platýse
200 gramů mouky
1 cibule
1 lžíce nasekané petrželky
2 stroužky česneku
2 rajčata
½ lžičky pepře
1 litr vody
120 gramů strouhanky
50 gramů sekaných loupaných mandlí
50 gramů krájených nakládaných oliv
sůl
 
 
Platýse rozkrájíme na kousky, osolíme, obalíme a opečeme na oleji. Přidáme prolisovaný česnek, cibuli, rajčata nakrájené na kousky a petrželku. Vše osmažíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Poté přidáme zbývající přísady a povaříme za stálého míchání dalších 30 minut
ab
ab
ab
ab
ab