Olivy patří k těm potravinám, které mnozí milují a jiní naopak nesnášejí. Pokud patříte k milovníkům oliv, čtěte dál - pokud ne, čtěte také. Připravili jsme recepty, díky kterým zachutnají olivy snad každému.
Olivy spojujeme hlavně se středomořskou kuchyní, a s tou také fungují nejlépe. Pokud vám chuť samotných oliv úplně nesedí, zkuste to nejprve přes panenský olivový olej. Ten se dá použít do mnoha receptů a jeho chuť je obvykle jemnější, lépe se spojí s ostatními potravinami. Za chvíli tak může nastat chvíle, kdy se budete ptát, co je ta zvláštní skvělá chuť ve vašem jídle, a zjistíte, že je to chuť oliv. Olivový olej pochopitelně obsahují i naše dnešní recepty.
Proč si pochutnávat právě na olivách? Přečtěte si, jaké zdravotní výhody olivy mají, v článku našeho sesterského magazínu www.Nazeleno.cz.
Zapékané penne těstoviny s olivami a rajčaty
Zapéct těstoviny se zdá být jednou z nejjednodušších úprav. To ale neznamená, že bychom měli jen tak do pekáčku naházet, co nás napadne, pokrýt to strouhaným eidamem a hodit do trouby. I při zapékání je potřeba uvažovat o tom, které potraviny budou dohromady vytvářet tu správnou chuťovou harmonii.
K těstovinám se dobře hodí černé olivy.
1 hrnek těstovin penne
1/2 hrnku nakrájených čerstvých oliv
1 větší cibule nakrájená na hrubo
větvička cherry rajčat
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce polohrubé mouky
1/2 krajíce chleba
sůl
Uvařte penne těstoviny v osolené vodě tak, aby byly al dente. Na pánvi udělejte z oleje a mouky tmavou jíšku, přidejte cibuli a olivy a rychle je orestujte. Přilejte trochu vody a nechte velmi krátce povařit, aniž by suroviny příliš změkly. Zcezené těstoviny smíchejte s obsahem pánve a vložte do pekáčku (vymazávat nemusíte). Vršek posypte drobky čerstvého chleba a trochu stlačte, aby chleba nasákl olej. Zapékejte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi deset až patnáct minut, až povrch zezlátne.
Olivy patří k základu středomořské kuchyně.
Kuřecí prsa na olivách a bílém víně
Kuře na bílém víně a olivách je variantou slavnostnějšího jídla.
Po vegetariánském receptu tady máme jeden masožroutský. Ani tentokrát ale nepůjde o nic těžkého.
4 kousky kuřecích prsou
16 oliv plněných paprikou
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce rozpuštěného másla
1 hrnek suchého bílého vína
čerstvý žitný chléb nebo bageta jako příloha
Opečte kuřecí prsa po obou stranách na větší pánvi ve směsi oleje a másla. Pánev přikryjte a pečte asi deset minut. Obraťte, přidejte půl hrnku vína a olivy a vařte, dokud nebude kuře hotové. Vyjměte kuřecí prsa a na pánev přidejte zbytek vína. Za stálého míchání povařte asi jednu minutu. Rychle opečte krajíčky chleba nebo bagety. Na talířích polévejte kousky kuřete směsí z pánve a podávejte s pečivem.
foto: Thinkstockphoto