Kategorie

Recept: Vyzkoušejte mušle po námořnicku!

Večeře ve francouzském stylu. Připravte si mušle po námořnicku! Zkuste netradiční recept podle šéfkuchaře Vladimíra Honzáka.
V přímořských zemích jsou mušle běžnou součástí jídelníčku. Stále častěji si tento gurmánský, a navíc zdravý zážitek dopřávají i Češi. Mušle jsou přirozeným zdrojem minerálů a nenasycených mastných kyselin prospívajících našemu organizmu, obsahují minimální množství tuku. Zaručeně čerstvé mušle hned v několika delikátních úpravách servírují ve vyhlášené mušlové restauraci Belgian Beer Cafe Les Moules v Pařížské ulici v centru Prahy. Šéfkuchař Vladimír Honzák doporučuje tradiční mušle marinier neboli mušle po námořnicku. A přidává i následující recept:

Recept na 4 porce mušlí po námořnicku

Suroviny: * 4 kg mušlí slávek * 15 ml bílého vína * 5 ml smetany * 1 střední bílá cibule * 1 střední červená cibule * 1 stroužek česneku * 1 menší mrkev * 4 řapíky celeru * 1 rajče * hrst hladké petržele * bobkový list, 4 kuličky nového koření, pepř, sůl Postup: 1.   Mušle vyperte ve slané vodě a zbavte byssových vláken a nečistot. Jsou-li mušle špatné (buďto se samy otevřely nebo páchnou), vyhoďte je. Cibuli rozkrojte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, mrkev a celer na nudličky a česnek na plátky. 2.   Do kastrolu nalijte víno, přidejte směs krájené zeleniny a mušle. Osolte, přidejte koření a pod pokličkou přiveďte do varu na prudkém ohni. Asi po dvou minutách mušle prohoďte tak, aby se ty, které byly vespod, přesunuly nahoru a obráceně. 3.   Po dalších dvou minutách, když už jsou všechny mušle otevřené, přidejte na kostičky nakrájená rajčata, jemně nakrájenou petrželku a smetanu. Ještě asi minutu nechte podusit. 4.   Přílohou může být bílé pečivo, rozpečená česneková bageta, ale nejlepší jsou nadvakrát smažené belgické pommes frites, třeba i s majonézou. zdroj: www.bety.cz foto: www.thinkstockphotos.com
ab
ab
ab
ab
ab