Kategorie

Recept na rychlý a božský dezert: Tarte tatin s jablky a zmrzlinou

Že se vám v letním parnu nechce péct? Nebojte se, tenhle skvělý dezert zabere jen chvilku, není těžký a nejlíp chutná se zmrzlinou. Směle do toho!
Tarte Tatin je klasická francouzská variace na jablečný koláč, se kterou je nicméně mnohem míň práce než s běžným koláčem. Pokud tedy netrváte na použití domácího listového těsta a spokojíte se s lepším kupovaným.

Co budete na Tarte Tatin potřebovat?

nádobu přibližně v požadovaném koláčovém tvaru, která se dá použít na plotně i v troubě (např. nepřilnavá pánev, miska z varného skla, koláčová forma apod.) balíček listového těsta 4 velká jablka (orientujte se podle velikosti nádoby) 100 g hnědého cukru lžíce másla trocha hladké mouky rodinné balení vanilkové zmrzliny, případně polárkový dort nebo podobný mražený dezert Na pomoučeném válu rozválejte listové těsto a vykrojte kruh, který bude asi o tři centimetry přesahovat okraje používané pánve nebo jiné nádoby. Vykrájejte jablka a rozdělte je na měsíčky. Kousky by měly být spíš větší, malé se budou dušením rozpadat nebo se přilepí na dno. Mezitím nastavte troubu asi na 230 stupňů. V nádobě rozpusťte máslo, vsypejte cukr a připravte karamel, do karamelu pak naskládejte kousky jablek. Dejte si záležet, úhledné srovnání je pro výsledek důležité. Sundejte nádobu z plotny, položte na jablka vykrojený plát těsta a přesahující okraje zahrňte dolů tak, abyste vytvořili jakousi obrácenou misku. V povrchu těsta udělejte několik menších dírek a vložte formu do trouby. Pečení trvá obvykle asi dvacet minut. Když těsto dostatečně zezlátne, vyjměte nádobu z trouby, ještě horký koláč přikryjte dostatečně velkým talířem a překlopte. Ihned krájejte na měsíčky. Každý strávník dostane na talířku kousek koláče a v dezertní misce porci zmrzliny. Pusťte se do obojího zároveň a nechte si chutnat! Tarte Tatin můžete pochopitelně připravit i z jiného ovoce, případně experimentovat s přidáním skořice, vanilky a jiných dobrot.
ab
ab
ab
ab
ab