Kategorie

Recept do chladného počasí: Dýňová polévka

Dýni na polévku je třeba očistit, možná i sloupnout, pokud je tak tvrdá. Pokud pracujete s dýní hokkaidó, někdy ji nemusíte ani loupat.

Nebudete ji vařit, ale zprvu ji upečete doměkka na plechu a pečicím papíru v troubě, pokapanou olivovým olejem, osolenou a opepřenou, s trochou koriandru a chilli papričkou, která zvýrazní chuť dýně. Na základ budoucí polévky potřebujete cibuli a pancettu, kterou si orestujete na dně hrnce, kde se bude předpečená dýně vařit. Další chuťový rozměr dodá polévce zeleninový vývar, šalvěj a pár lžic zakysané smetany na závěr.

Suroviny:

• 500 g dýně, oloupané a nakrájené na kostky • 2 lžíce semínek koriandru • 1 sušená chilli paprička • olivový olej • 10 plátků italské pancetty, nakrájené na malé kousky • půl svazku čerstvé šalvěje • 1 cibule, jemně nakrájená • 1 a 1/2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru • 4 lžíce zakysané smetany • extra panenský olivový olej • sůl a čerstvě namletý barevný pepř

Postup:

1.  Předehřejte si troubu na 200 °C. Kousky dýně dejte na pečicí papír na plech a posypte je nadrcenou chilli papričkou a semínky koriandru. Zakapejte olivovým olejem a pečte, než bude dýně měkká. 2.  Ve větším hrnci s nepřilnavým dnem rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm kousky slaniny spolu se šalvějí a nakrájenou cibulkou. V tuto chvíli už by měla být dýně upečená. Vyndejte ji z trouby a přidejte do hrnce, zalijte vývarem a vše přiveďte k varu. 3.  Pusťte se do mixování polévky. Můžete ji rozmixovat celou, nebo můžete část ingrediencí vyndat, odložit stranou a poté je do hladkého krému vrátit. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. 4.  Hotový krém dejte na talíř a dle chuti můžete zjemnit lžící zakysané smetany. Na závěr přidejte pár kapek extra panenského olivového oleje.

Tipy a triky:

* Dýňovou polévku můžete ozdobit dýňovými semínky a dýňovou salsou, která dodá mixovanému krému rustikálnější vzhled a autentičtější chuť.

zdroj: www.bety.cz

ab
ab
ab
ab
ab