Název „příborník“ je všeobecně uznávaný a používaný, co si však pod ním představit? Původně šlo o vysokou prosklenou skříň u jídelního stolu, ale příbory rozhodně nebyly jedinými, které se v něm ukrývaly. Hospodyňky si do této praktické skříně ukládaly prakticky vše - ubrusy, prostírání, podložky, talířky, zkrátka doplňky, které se při stolování hodilo mít při ruce
Jak příborník zmizel ze scény
Přestože se to může zdát příliš brzy, již prvorepublikové kuchyně příborníky postrádaly. Podíváme-li se na kuchyňskou sestavu z roku 1946, vidíme jen kredenc a mycí stůl. Funkci příborníku přebrala horní prosklená polička kredence, kde si hospodyňky vystavovaly své skleněné skvosty. Časem se kusy kuchyňského nábytku pospojovaly a objevila se kuchyňská linka, u které byla prioritní především její funkčnost. Vystavovat skleničky a vázy se nevyplatilo a ostatně na to v panelácích ani nezbyl potřebný prostor. Potřebu vystavovat hezké sklo tehdy jistým způsobem nahradily obývací stěny, které obsahovaly vystavovací skříně. Vedle mís a pohárů zde ale trůnily i knihy a suvenýry z cest. Můžeme proto hovořit jen o jakémsi okleštěném příborníku.
Klasika
Klasické skříňové příborníky se mohou trochu podobat bytovým stěnám – dole disponují zásuvkami, značná část prostoru je však prosklená. Většina takových příborníků je vytvořena z ušlechtilého dřeva, proto je potřeba počítat s vyšší pořizovací cenou. Starší a tradiční kusy lze občas objevit, pokud zapátráte v bazarech. Přestože jde většinou o příborníky prostších kuchyňských interiérů minulosti, jsou inovovány originálními technikami (patinováním, tupováním), což zvýrazní jejich kouzlo a dodá jim na exkluzivitě. Klasiku si lze opatřit i prostřednictvím replik. Současní návrháři se inspirují právě různými historickými obdobími. U replik ale musíte počítat s tím, že tradiční kus nábytku bude více či méně dotvořen osobitým stylem návrháře – zajímavými úchytkami, kubistickým zdobením apod.
Co je malé, to je milé
Nízké přeborníkové skříňky jsou v produkci obchodů a firem zastoupeny nejvíce. Důvodů je mnoho. Jejich velkou výhodou je, že se dá velice efektně využívat i prostor horní plochy – ať už jako odkládací místo nebo prostor na bytové doplňky. Nízké skříňky jsou také daleko více variabilní, což umožňuje jejich jednoduchý přesun z místa na místo. Jejich design nám pak umožňuje využívat je k rozmanitým účelům – jako příborníky, jako barového pomocníka či jako skříňky na zákusky, které známe z cukráren. Je třeba ale počítat s tím, že i na tyto malé, kolem osmdesáti centimetrů vysoké příborníky vynaložíme více peněz. Jejich cena se pohybuje v rozmezí od třiceti do osmdesáti tisíc korun. Jedná se však o designérské lahůdky.
Když je málo místa
Jedním z nejjednodušších a nejúspornějších variant je bezesporu typ vestavěného příborníku. Ideální je, pokud máme v jídelně vhodnou niku, do které by šel příborník umístit. Bodově nasvícený pak bude vypadat dokonale. Svého času byly jakýmsi módním trendem i příborníky rohové s trojúhelníkovými poličkami. V malém prostoru je pak taková skříňka ideální i dnes – využije hluché rohové místo a vytvoří dokonalý příborník. Navíc na něj potřebujeme jen minimální prostor – asi jen pětačtyřicet centimetrů z každé strany. Příborník můžeme mít i zavěšený na stěně, což je samozřejmě řešení pro maximální úsporu potřebného místa. Musíme ale myslet na to, že je taková skříňka dost nápadná, je proto třeba popřemýšlet o stylu a materiálu. Skříňka musí být také dobře umístěna, aby nepřekážela případnému pohybu kolem. Příborníky v současnosti nabízejí nepřeberné množství stylů, forem, barev a kombinací. Nejrůznější tvary a rozměry tak umožní všem milovníkům nových trendů a hitů, aby si našli to své a dokázali tento staronový kus nábytku sladit se svým současným interiérem.