Kategorie

Při vánočním shonu pomůže domácí pekárna

Domácí pekárna je malý velký pomocník. Nezabere moc místa, nestojí moc peněz, ale dokáže spoustu věcí. To, že v ní můžeme péct domácí chléb, je zřejmé. Domácí pekárny však nabízejí mnohem víc. Můžeme v ní péct sladké i slané pečivo, kynuté buchty i chleby, dokáže zhotovit i těsto na pizzu nebo na langoše, můžeme v ní vařit dokonce i marmelády.

Pekárna pracuje samostatně

Touha upéct si vlastní chléb asi přepadla většinu z nás. Ti odvážnější, kteří se do toho skutečně pustili, vědí, že to není žádná snadná práce ani rychlá záležitost. Vymíchat těsto, nechat ho nakynout, a hlavně správně upéct, aby byl chléb vhodný ke konzumaci, to není právě úkol pro začátečníky. Ne vždy je výsledek úměrný naší námaze. Domácí pekárna dokáže zvládnout všechny tyto činnosti sama. Naším úkolem je jenom nasypat dovnitř ty správné suroviny a nastavit vhodný program. Většina pekáren je vybavena funkcí odložený start, takže můžeme dobu dopečení usměrnit podle vlastního uvážení. Čerstvé pečivo může být hotové právě v době, kdy vstáváme.

Domácí pekařství je zdravější než průmyslové

S domácí pekárnou máme kdykoli možnost upéct si čerstvé pečivo podle svého gusta. Nemusíme se trápit myšlenkou, z jakých ingrediencí a za jakých podmínek bylo naše pečivo upečeno, případně skladováno nebo přepravováno. Domácí pečivo je tak mnohem vhodnější i pro ty nejmenší.

Inspirace pro vánoční dny – ovocný chlebíček

Co budeme potřebovat
1 vejce
230 ml vody
460 g polohrubé mouky
1 lžičku soli
2 lžíce cukru
2 lžíce sušeného mléka
40 g másla
2 lžičky sušeného droždí
80 g kandovaného ovoce, sušeného ovoce nebo rozinek

Snadný postup, jak na to

Do domácí pekárny dáme všechny výše uvedené přísady ve stanoveném pořadí. Vynecháme pouze kandované či sušené ovoce. Zvolíme na pekárně ZÁKLADNÍ program. Jak zazní zvukový signál, v této chvíli přisypeme ovoce (podle přání kandované, sušené, rozinky nebo kombinace všech). Pokud není těsto ještě dostatečně nakynuté, necháme ho půlhodinky odpočnout. Pak zapneme program PEČENÍ. Po upečení necháme mírně zchladnout, vyklopíme a necháme dostatečně vychladnout.  Poté můžeme chlebíček rozkrájet a podávat.
Foto: archiv redakce Světa bydlení
ab
ab
ab
ab
ab