Kategorie

Poslední grilování: Nejlepší omáčky na zeleninu

Nemusíte být vegetarián, abyste propadli kouzlu a hlavně chuti grilované zeleniny. Jenže jak dosáhnout v přípravě zeleniny na grilu dokonalosti? Poradíme vám!
 

Grilovat se dá prakticky jakýkoli druh zeleniny – od cibule, přes papriky, rajčata, cukety, až po brambory. Je jen na vás a vašich chuťových buňkách, co „hodíte“ na gril.

Při přípravě zeleniny na grilu byste měli dodržet pár základních pravidel:

- Gril by měl být rozpálený na střední teplotu, tedy ne úplně na maximum. - Zeleninu potřete olivovým olejem, posypte lehce solí a pepřem (nebo zkuste některou z marinád níže). - Během grilování zeleninu průběžně otáčejte a hlídejte – každý druh potřebuje na grilu svůj čas, takže počítejte s tím, že některou budete sundávat po pár minutách, jiná si nad „ohněm“ pobude. A jaké marinády či omáčky se k zelenině určené na gril hodí?

Čím dochutit grilovanou zeleninu?

Marináda s chilli, česnekem a sójou

Promíchejte 4 lžíce olivového oleje s 1 lžící rozmačkaného česneku, lžící sójové omáčky a špetkou bílého pepře. Marinádou pěkně obalte zeleninu a šup s ní na gril.

Omáčka s chilli a limetkou

Čtyři lžíce olivového oleje smíchejte s necelou lžičkou drceného čili, ½ lžičky mletého římského kmínu a stejným množstvím soli. Naneste na zeleninu, kterou po grilování bohatě zakapejte limetkovou šťávou.

Česnekovo-tymiánová marináda

Smíchejte 2 lžíce olivového oleje s 1 lžící jemně nasekaného čerstvého tymiánu (případně 1 lžičkou tymiánu sušeného), ½ lžičky sušeného česneku a špetkou soli a pepře. Promíchejte se zeleninou, po ugrilování ji můžete ještě smíchat s najemno nakrájeným čerstvým fenyklem.

Ostrá pomerančová marináda

Zeleninu smíchejte se 4 lžícemi olivového oleje, nastrouhanou kůrou z jednoho chemicky neošetřeného (nebo pečlivě omytého) pomeranče, špetkou soli a přibližně ½ lžičky mletého chilli. Šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade Michal Nevtípil radí, jak připravit zeleninu, kterou zbaští i zapřísáhlý masožravec, tedy většinou chlap: „Já dělám zeleninové špízy. Většinou na ně píchám cuketu, kterou zabalím do slaniny, cherry rajčátka, pak žampion nebo hlívu a nebo oboje a papriku. Výhoda zeleninového špízu je že je na grilu skladnější a lépe se s ním manipuluje, než když grilujete každý plátek zvlášť. Mezitím si posekám bylinky jako bazalka, rozmarýn, tymián a zaliji olivovým olejem, osolím, opepřím a prolisuji česnek. Touto směsí to před koncem potřu a nechám ještě 20 sekund ogrilovat. Ale ne déle, nebo se česnek spálí a zhořkne. Takto upravenou zeleninu zatím pozřel každý chlap, který ji ochutnal." zdroj: www.bety.cz

ab
ab
ab
ab
ab