Kategorie

Pět nepostradatelných bylinek do kuchyně

Bylinky dokáží s jídlem zázraky. Nejenže vylepší chuť, ale mnohé z nich mají blahodárný vliv na naše zdraví. Které by ve vaší kuchyni neměly chybět?
 

Bazalka

Bazalka je jedna z mnoha bylinek, které se k nám dostaly ze Středozemí. Známe ji především z italské kuchyně, kde je nepostradatelná jako koření na pizzu nebo těstoviny. Využívá se i do rajčatových omáček, zeleninových salátů, dresingů a marinád ke grilování. Není vhodná do teplé kuchyně, kde vařením ztrácí své charakteristické aroma, a proto ji používáme až při dokončení jídla. Jako všechny bylinky i bazalka je nejlepší čerstvá, ale v případě uskladnění ji lze usušit, zmrazit nebo naložit do octa nebo oleje. Dokáže povzbudit chuť k jídlu nebo zklidnit žaludeční nevolnost. Bazalka má silné antioxidační účinky. Podporuje funkci ledvin a hojí záněty dásní a léčí  akné. Usnadňuje odkašlávání, desinfikuje krk a její žvýkání osvěžuje dech. Éterické oleje s výtažkem z bazalky působí proti stresu a bolestech hlavy.

Petržel

Petržel používáme v kuchyni k dochucení jídla nebo jeho ozdobení. V české kuchyni využíváme jak nať, tak i kořen. Spolu s další kořenovou zeleninou se hodí do polévek, salátů a omáček. Musíme si však dávat pozor, aby nedošlo k jejímu rozvaření, kdy bylinka ztrací svou léčivou hodnotu, barvu i chuť. Obsahuje především vitamin A a C, železo vápník. Posiluje imunitní systém a zbavuje tělo škodlivých zplodin. Jejím žvýkáním se můžeme zbavit krvácením z dásní a stejně jako bazalka osvěží dech. Podporuje činnost ledvin, pomáhá při obtížích s močovým měchýřem, snižuje krevní tlak. Čaj připravený z petržele má močopudný účinek, a proto se hodí jako diuretikum.  Dále upravuje krevní oběh, čistí krev a podporuje tvorbu krve.

Oregano

Oregano neboli dobromysl je další z bylinek ze Středozemní kuchyně. Stejně jako bazalka se používá na pizzu nebo těstoviny. Je součástí celé řady rajčatových omáček a chutí je velmi podobná majoránce. V Řecku oregano najdeme nejvíce v kombinaci s jehněčím masem, grilovanými rybami a zeleninovými saláty. Ve formě vývaru uleví od nachlazení, kašle a bolesti krku. Podporuje trávení a silice z oregana mohou navodit příjemný spánek a ulevit od stresu.

Pažitka

Tu máme doma téměř každý. Hodí se především pro studenou kuchyni, kde doplní  chuť pomazánky nebo ozdobí připravovaný pokrm. Stejně jako petržel se hodí k ochucení omáček nebo polévek. Obsahuje celou řadu éterických olejů, které dodávají pažitce její typickou výraznou chuť. Pažitku konzumujeme především čerstvou a krájíme ji až těsně před podáváním. Podporuje trávení a upravuje krevní tlak.

Rozmarýn

Je to velice aromatická bylina, která roste na skalnatém pobřeží ve Středozemí. U nás si ji můžeme vypěstovat za oknem v květináči. V obchodech jej můžeme nalézt jako součást nejrůznějších bylinných směsí. Pro studenty je náhradou za gingo bilobu, vdechování silic a pití čaje umožňuje rychlejší zapamatování probrané látky. Pomáhá proti migréně, nespavosti, menstruačním bolestem, mírní nervové vyčerpání. Jako jedna z mála bylinek zvyšuje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu. Urychluje hojení ran, mírní ekzémy a zbavuje nadýmání. Zvyšuje prokrvování končetin. V kuchyni ho můžeme využít jako koření do jehněčího a skopového masa, ochucení lilků, cuket a rajčat. Na jeden kilogram suroviny stačí jedna lžička drcených lístků. Oproti ostatním bylinkám neztrácí své chuťové ani léčebné účinky dlouhým vařením. Ve Středozemí se z něj vyrábí chutné voňavé víno.

 
ab
ab
ab
ab
ab