Pozor, pozor, je tady ideální doba k setí semínek a pořízení mladých bylinek. Tahle šestka by vám na zahradě nebo parapetu neměla chybět!

Bazalka pravá
Bazalka se hodí jako koření i k výluhům, které pomáhají při nachlazení a chřipce. Existuje celá řada druhů, nejčastěji pěstovaná je bazalka pravá.
Semínka bazalky vysejte v polovině dubna. Květináče umístěte na okenní parapet nebo do skleníku a zalévejte rozprašovačem. Ve druhé polovině května vzešlé sazeničky přesaďte na zahradu do záhonku nebo do většího květináče s odtokem (na 15cm nádobu 3 až 5 sazenic). Zálivka je ideální průměrná. Bazalka nesmí být přelitá, ale ani moc suchá. Vzrostlé rostlinky zalévejte do misky, jinak hrozí plísně. Bazalka má ráda teplo a hodně světla. Naopak dobře jí nedělají změny teplot.

Kopr vonný
Možná se vám hned vybavila koprovka, do které je – jak ostatně vypovídá název – tahle bylinka povinnou ingrediencí. Kromě typické vůně nabízí také vitamíny a minerály, podporu chuti k jídlu a pomoc při trávicích potížích a kašli.
Jeho výsadba je snadná. Stačí během dubna nasypat nahusto semínka na půdu a lehce zahrnout. Do tří týdnů vyrostou maličké rostlinky, které potřebují vyjednotit tak, aby kolem sebe měly alespoň 15cm prostor. Určitě se ale nemusíte bát ho pěstovat i v truhlících nebo květináčích.

Máta peprná
Když máta, tak hlavně na mojito! A samozřejmě také na čaj. Povzbuzuje trávení a působí proti nechutenství a nadýmání. Kromě peprné můžete pěstovat také třeba jahodovou a citronovou.
U máty je lepší na jaře koupit mladou rostlinku a tu si zasadit do úrodné půdy ve stínu. Počítejte s tím, že v záhonku se bude hodně rozrůstat. Pěstovat ji samozřejmě lze i v nádobách. Její lístky zaštipujte, protože se tak podpoří růst nových. A právě mladé listy voní nejintenzivněji.

Petržel zahradní naťová
Asi nejklasičtější bylinkou českých kuchyní je petrželka. Hladkolistá je voňavější a má výraznější chuť než kadeřavá. Tělu dodává vitamíny i minerální látky a má také dezinfekční účinky.
V dubnu vysejte semínka, chcete-li petržel pěstovat v záhonu. Do květináčů, které budete mít doma, to můžete udělat po celý rok. Když ze semínek vzejdou rostlinky, rozesaďte je, aby měly prostor. To budete nejspíš muset ještě později zopakovat. Petržel potřebuje půdu obsahující živiny a světlé nebo jen částečně zastíněné místo.

Pažitka pobřežní
Pažitka (neboli také šnytlík) patří do stejného rodu jako česnek a je zdrojem vitamínů C, A a B2 i dalších zdraví prospěšných látek. Nehodí se k sušení, protože tím své typické aroma ztrácí. Pokud ji chcete uchovávat, pak raději zvolte zamrazení. Dochutí pomazánky, polévky, omáčky, nicméně skvělá je i jen nasekaná na čerstvém chlebu s máslem.
Semínka se sejí v dubnu a květnu přímo do záhonku nebo květináče a neměla by se zakrývat přílišnou vrstvou zeminy, stačí je jen trochu zahrnout. Zálivka se provádí nejlépe rozprašovačem, a to tak, aby byl povrch stále vlhký. Když vzejde, hlavně u pažitky v květináči platí, že je potřeba ji zalévat v menších dávkách, ale častěji. Také má ráda slunce.

Řeřicha setá
Řeřicha je extrémě zdravá. Obsahuje vitamín C, A, řadu vit. skupiny B; E a K, betakaroten, železo, jód, sodík a další minerální látky, nasycené mastné kyseliny, vlákninu a riboflavin.
Pěstovat řeřichu můžete na vlhké vatě i ubrousku, kromě světla a dostatku vláhy, nic víc nepotřebuje. Za pár dní máte ze semínka drobné rostlinky s klíčky. Přidat ji můžete do pomazánek, stejně jako pažitku na chléb s máslem i do salátu.