Kategorie

Pěstujeme bylinky

Bylinky se již od pradávna používají v kuchyni i lidovém léčitelství. Jejich nenahraditelné aroma se stalo součástí tradičních pokrmů, z bylinek vaříme odvary a jiné léčivé preparáty. Většinu bylinek můžeme běžně zakoupit v obchodech nejčastěji v sušené formě, ovšem stále oblíbenější je používání čerstvých bylinek.
Čerstvá bylinka má nejsilnější aroma i nejvyšší obsah léčivých látek. Na pultech se v omezené míře objevují i květináče s živými, případně zamraženými rostlinkami. Pěstování bylinek doma není nijak složité. Většinu běžných bylinek můžeme pěstovat v hrnkových nádobách nebo truhlících. Lépe se však bude bylinkám dařit na naší zahrádce. Při pěstování bylinek doma známe původ a čerstvost rostliny. Lístky nebudou chemicky ošetřovány.

Čerstvý vzduch a přirozené světlo bylinkám jen prospějí

Jak na to

• dospodu květináče (lépe většího alespoň v průměru 20cm) dáme drenážní vrstvu např. kamínky, úlomky ze starého květináče apod., která odvede přebytečnou vodu od kořenů a zabrání tak jejich uhnívání • bylinky nejsou náročné na kvalitní půdu, použijeme 3 díly zeminy a 1 díl propraného písku, přidat můžeme rašelinu nebo listovku • bylinky nevyžadují příliš velkou zálivku, přihnojujeme méně než pokojové rostliny (nesnažíme se rostliny vyhnat do velké výšky, menší silnější rostliny mají silnější koncentraci aroma) • pokud pěstujeme bylinky poprvé, zakupme si mladé sazeničky v zahradnictví, jinak si můžeme zkusit vypěstovat rostlinky ze semínek • vysazování ven neprovádějme na přímém horkém slunci, raději počkejme na zataženou oblohu • bylinky vyžadují dostatek světla, prospěje jim, pokud je v letních měsících umístíme na okno, balkon nebo zahrádku • bylinky pravidelně zastřihujme, aby byla rostlina hustší • bylinky sklízíme podle potřeby v průběhu celého roku – uštipujeme nebo odřezáváme mladé lístky, nejlépe v době květu • bylinky můžeme sušit nebo zamrazit a uchovat je tak pro pozdější zpracování

Nejznámější druhy bylinek

Máta Jedná se o větší až 75cm vysokou rostlinu s vejčitými listy. Sbíráme nejčastěji listy před rozkvětem nebo nať s mladými kvetoucími vršky. Máta je ceněna pro svoje svěží aroma mentolu. Jako léčivka pomáhá pro kašli, zánětům, křečím zvláště v zažívacím traktu aj. Používáme ji k přípravě čajů nebo na ochucení nápojů. Často bývá používána jako přízdoba.
Bazalka Podobně jako oregano je bazalka nedílnou součástí italské kuchyně. Má jemnou, avšak výraznou chuť. Listy bazalky nekrájíme nožem, na závěr přípravy jídla ji natrháme a přidáme. Hodí se ke všem jídlům s rajčaty, na brambory, na ryby, k přípravě dresingů do salátů apod. Čaj z bazalky se v léčitelství používá k léčbě depresí, bolestí hlavy, únavy, podporuje tvorbu mateřského mléka.
Majoránka Majoránka je rostlina se šedozelenými listy. Dříve byla oblíbenou rostlinou do věnců. Má velmi výraznou vůni a silně kořeněnou chuť. Pomáhá tvorbě žaludečních šťáv, proto ji často přidáváme do těžkých jídel. Před přidáním do jídla majoránku promneme mezi prsty. Koření se používá do různých polévek (gulášová, bramborová), do zabijačkových jídel, do omáček, na brambory. Je vhodná do kořenících směsí a můžeme ji používat téměř při všech dietách.
Šalvěj Šalvěj je 30 až 40cm vysoký polokeř. Sbírají se její podlouhlé listy. V léčitelství se používá při nadměrném pocení a k posílení nervů. V kuchyni ji nejčastěji přidáváme na skopové, jehněčí nebo telecí pečeni.
Pažitka Pažitka tvoří dlouhé duté rourkovité listy. Je bohatým zdrojem vitamínu C, podporuje trávení a působí na snižování krevního tlaku. Do jídel ji přidáváme syrovou, abychom nezničili její vitamíny. Je vhodná do pomazánek, do polévek nebo jako přízdoba například chlebíčků.
Tymián Je blízký příbuzný majoránky. Má drobné čárkovité lístečky. Koření skladujeme v neprůhledných uzavřených nádobách, abychom zamezili vyprchání aromatické silice. Je oblíbeným kořením ve Francii, kde je součástí kořenící směsi do polévek. Používá se při nakládání okurek, do kysaného zelí, při uzení nebo nakládání sýrů. V malých dávkách je prospěšný při trávících obtížích, kašli.
ab
ab
ab
ab
ab