Kategorie

Pamatujte na spíž, nebudete litovat

Před třiceti lety byla samozřejmostí, dnes už je pomalu mizející vzácností. Proč bychom neměli na spíž při navrhování bytu nebo přestavbě kuchyně zapomínat a jak ji co nejlépe uspořádat?
 

Starší panelákové spížní skříně nebo dnešní kuchyňské linky se zabudovanými moderními úložnými systémy jsou určeny především pro menší byty. Mohou nahradit úložné prostory klasického špajzu, většinou ale nezajistí jeho další důležité funkce – dobrou ventilaci a v chladnější části roku i chlazení pomaleji se kazících potravin a hotových jídel bez nutnosti používat ledničku. Přesto se při rekonstrukci starších bytů nebo i návrhu nového bydlení často zvažuje, zda spíž ponechat, nebo ji nahradit spížní skříní a tím například zvětšit rozlohu kuchyně. Dobře to zvažte, později totiž můžete litovat.

K čemu je dobrá spíž

Tradiční spíž je většinou menší místnost umístěná v blízkosti kuchyně, vybavená policemi a dobře ventilovaná okénkem nebo mřížkou. Dá se v ní uchovávat ovoce, zelenina, vajíčka, zavařeniny a další potraviny i hotové pokrmy pro uležení, neocenitelná je během vánočního pečení a dalších rozsáhlých kuchyňských akcí, kdy se v kuchyni nedostává odkládacích ploch. Přináší také úspory díky možnosti nakupovat velká balení potravin. Spížní úložné systémy jsou nezbytností v malých bytech. Nejste-li ovšem experty na třicet druhů vánočního cukroví, nemáte za oknem nebo na chalupě úrodný záhumenek, ani nevyvařujete pro početnou rodinu, bez spíže se zřejmě obejdete. I současná široká nabídka potravin bez výrazných sezónních výkyvů a obliba spíše jednodušších jídel vyřazuje spíž ze hry.

Zdroje tepla do spíže nepatří

Základem každého „špajzu“ je dobrá ventilace, tedy okénko s mřížkou proti hmyzu, větrací mřížka nebo ventilátor. Místnost by měla být umístěna blízko kuchyně a v nejchladnější části bytu, nejlépe orientována na sever nebo východ.

Přehledná spíž šetří peníze, protože: - můžete nakupovat ve velkém a uspořit v různých slevách - místo impulzivního nakupování můžete předem plánovat vaření podle dostupných surovin - máte přehled o procházejících potravinách a zajistíte jejich včasnou spotřebu

Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, neměl by se v ní nacházet žádný zdroj tepla, a to ani spotřebiče včetně mrazáků a lednic. Na podlahu patří dobře omyvatelný materiál, jako jsou dlaždice. Dveře spíže by měly ladit s barvou a stylem kuchyně nebo přímo kuchyňské linky. Při rozvrhování spíže zvažte, co všechno v ní bude uloženo a jaké další funkce bude místnost plnit. Myslete v dlouhodobé perspektivě a přidejte trochu prostoru navíc. I v malé a úzké spíži přitom musí být dostatek prostoru na otáčení a manévrování.

Jak zařídit spíž

Špatná zpráva: udržování přehledné spíže nebo spížní skříně dá práci, život ale zjednoduší několik jednoduchých tipů. Začněte už tím, že vyhodíte nebo odstraníte všechno, co se v této místnosti postupem času kupí (sáčky, obaly, krabičky, prázdné láhve, víčka, zavařovací sklenice), i když v ní nemá co dělat. Na dvířka skříněk nebo spížní skříně můžete upevnit držák na drobnosti, jako jsou kořenky. Většinu úložného prostoru zajistí kombinace otevřených polic a šuplíků. Hluboké police jsou vhodné pro uložení menších kuchyňských spotřebičů a vybavení, velkých balíků potravin a méně používaných předmětů. Plytké police vyhraďte pro zavařeniny, konzervy a další zásoby. Jsou-li hluboké police nepřehledné, můžete je částečně nahradit šuplíky nebo pořadači. Úložné plochy navíc získáte využitím drátěných šuplíků a polic, jimiž svisle rozdělíte příliš vysoké regály. Na dvířka skříněk nebo stěnu můžete upevnit držák na drobnosti, jako jsou léky či vitamíny, odstraníte je tím i z dosahu dětí. Přehlednost sáčkovaných potravin, jako jsou obiloviny, cukr, luštěniny a těstoviny, zvýšíte přesypáním do průhledných dóz nebo krabic, zabráníte i jejich napadení potravinovými moly. A především nezapomeňte, že při koupi kterékoli potraviny byste měli vědět, na co ji použijete – vyhnete se tak mnohaletému skladování prošlých, ale nikdy nepoužitých balení.  Místnost vymalujte nabílo a vybavte dostatečným osvětlením, které může být i na fotobuňku. Na podlahu uložte kbelíky nebo koše na zeleninu a ovoce, využijete i háčky na věci, které by jinak překážely v kuchyni, jako jsou kuchyňské zástěry, smeták, plácačka na mouchy, metr, peněženka nebo klíče. Budete potřebovat i místo na nádobu pro recyklovatelný odpad a alespoň jednu elektrickou zásuvku – na dobíjení baterií, mobilního telefonu, mobilního vysavače nebo k provozu sušiček na ovoce či mixérů. Kus stěny nechte prázdný – na kalendář, poznámkový bloček, tabulku nebo tašku na igelitové sáčky. Do spíže správně nepatří ani malý mrazák nebo lednice – jejich kompresory produkují příliš mnoho tepla.

Pořádek musí být

Abyste se ve spíži vyznali déle než týden, musíte vytvořit efektivní systém ukládání potravin. Styl „někam to hodím a později snad najdu" sice pochopí i ti nejmladší a nejlínější členové rodiny, brzy ale strávíte více času hledáním zásob než vařením. Život s takovouto spíží bude denně testem pro vaši paměť.

Raději zkombinujte tyto způsoby uložení:

Vše má své místo. Každému druhu potravin vyhradíte určitou část spíže, takže budete časem i potmě vědět, kde máte krabice s müsli, polici na zavařeniny a kompoty, těstoviny, rýži či luštěniny, plato s vajíčky nebo koše s ovocem. Abecední uspořádání. Osvědčí se u menších balení stejné velikosti, jako jsou různé lahvičky a sáčky s kořením a přísadami. Uspořádání podle druhu činnosti. Přehledné shromáždění surovin na pečení, snídaně, zavařování atd. na jedno místo může šetřit čas a umožní dokoupení všeho potřebného ještě před akcí. Podle obliby. Nejvyužívanější potraviny ukládejte do výšky očí. Pro děti. Potravinám určeným dětem (cereálie, nápoje, sladkosti) vyhraďte místo, kde na ně (ne)mohou samy dosáhnout. Spíž uspořádaná podle druhu potravin a pro rozšíření úložné plochy vybavená drátěnými stojany. Podle barev. Výzva pro vizuální typy, jimž je spíše než praktičnost blízká hravost. Do jednoho regálu shromažďujte „bílé“ potraviny (mouka, cukr, těstoviny), žluté (oleje, konzervovaná kukuřice), červené (papriky, rajčata, jablka, kečup) atd. Těžké dolů, lehké nahoru. Skříně ve vaší spíži sice nejsou ropný tanker v tropické bouři, i tak se ale vyplatí před jejich zatížením přemýšlet. Těžké a objemné předměty, jako jsou kompoty, konzervy, rodinná balení potravin, láhve s nápoji nebo oleji patří do spodních polic, ubrousky, suchary nebo role s alobalem a pečicím papírem do horních. Místo na policích nejlépe využijete postavením vysokých předmětů dozadu a nízkých balení dopředu. Místo pro sezónní potraviny. Část spíže vyhraďte sezónním produktům a hotovým jídlům, jako jsou plechy s koláči, koše třešní či jablek, tácy s houbami.

ab
ab
ab
ab
ab