K čemu všemu slouží odšťavňovače? Dokáží vyrobit čerstvé šťávy a koktejly z ovoce, vyrobí ovocné pyré, oříškové pomazánky, domácí zmrzlinu či těstoviny. Pořiďte si kvalitní odšťavňovač a pijte čerstvé šťávy a koktejly z ovoce, které vynikají nejen svou lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek.
Čerstvé šťávy a koktejly z ovoce
Čerstvé šťávy a koktejly z ovoce vynikají nejen svou lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Pití čerstvě vylisovaných šťáv čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodává tělu energii a vitalitu. Konzumací fresh šťáv a koktejlů snadno doplníte svou denní dávku zdraví a navíc si skvěle pochutnáte!Je v tom skutečně takový rozdíl? Jeden příklad za všechny
Šťáva z pomerančů Běžný spotřebitel při pohledu na značku „100%” na průmyslově vyrobených džusech v krabicích či plastových lahvích snadno podlehne iluzi, že kupuje to nejlepší, co se na matičce zemi urodilo. Jak ale takový džus vzniká? Sklizené pomeranče se zpravidla umyjí a škrabky je zbaví většiny hořké kůry. Celé (chemicky ošetřované) či oškrábané pomeranče se rozdrtí a v lisech vymačkaná šťáva za teploty 90 stupňů sterilizuje a pasterizuje. Odšťavňovač Omega VRT330 Kvůli transportu se šťáva odpaří asi na 1/6 svého objemu a uzavře do vakuových sudů. Před plněním do spotřebních balení se voda doplní a proběhne další pasterizace. (Pitím takové šťávy tak sice nezískáte žádné parazity či bakterie, ale ani většinu vitamínů a prakticky žádné enzymy, které ve vysokých teplotách vezmou za své. Výsledkem je sladká a barevná „mrtvá voda”. Džusy získané výše popsaným způsobem jsou však pro náš trh většinou příliš drahé, takže se zbytky po prvním lisování znovu „namočí” a vylisují. Získaný „druhák” se dosladí a dokyselí a naplní do obalů pro „levnější” trhy. V našich obchodech je takových džusů žel spousta. Kdo jednou ochutnal čerstvě připravenou pomerančovou šťávu, dobře ví, že s mokem z krabice se prostě srovnat nedá. Už jen šťáva extrahovaná pouhým vylisováním napůl překrojených (a správně zralých a sladkých) pomerančů je tak lahodná, že se k ní člověk vždy rád vrací. Klíčovou záležitostí je také bezprostřední příprava a konzumace. Sledování ukázalo, že do 30 minut od přípravy šťávy se snižuje její enzymatická aktivita na polovinu. Šťáva také rychle oxiduje.Na co se zaměřit při výběru odšťavňovače
Výběr odšťavňovače může být pro člověka, který v tomto oboru začíná, poněkud obtížný. Na trhu najdete přístroje v ceně od několika set korun až po desítky tisíc (pro komerční použití ). Je však důležité si uvědomit, že koupě odšťavňovače představuje investici nejen finanční, ale také především investici do vašeho zdraví.Odšťavňovač Catler JE 8011
Který odšťavňovač je nejlepší?
Volba přístroje je odpovědí na otázku „co od odšťavňovače očekávám a co s ním zamýšlím”. Důvodem jsou také různé vlastnosti odšťavňovaných surovin. Měkké ovoce potřebuje jiný přístup než tvrdá zelenina či beztvaré zelené listy nebo citrusy s hořkou kůrou. Na trhu není „dokonalý” odšťavňovač, který zvládá všechno na jedničku. Zvažte proto pozorně své potřeby, než vyberete a zaplatíte. Odšťavňovač Hurom Slow JuicerJaký je mezi odšťavňovači rozdíl? Nevyrábí snad všechny stejnou šťávu?
Ano i ne. Je několik faktorů, které je dobré zvážit:- Snadná obsluha a čištění - Pokud bude odšťavňování složitý proces, jednoduše to nebudete dělat. Nebo přinejmenším ne tak často, jak byste chtěli nebo měli. Potřebujete přístroj se snadnou obsluhou a čištěním, abyste si všechnu tu práci kvůli jedné sklenici čerstvé šťávy nerozmysleli dříve než s odšťavňováním začnete. Obvykle se přístroje skládají ze 4 až 7 částí. Je důležité, jak snadno je složíte dohromady a kolik kusů musíte čistit zvlášť. Pokud používáte myčku nádobí, vyplatí se pořídit si odšťavňovač vhodný pro tento způsob mytí.
- Odolnost a trvanlivost - Dobré odšťavňovače mají dlouhou záruku. Dvouletá záruka, kterou musí dát ze zákona každý je dobrá, ale pětiletá či delší jistě o kvalitě napoví více. Mnoho levných odšťavňovačů (bez ohledu na bombastickou reklamu) má slabý motor. Musíte pak vše nakrájet na malé kousky, aby se přístroj nezavařil. Extrémem jsou produkty, které vám výrobce již v návodu nedoporučí ponechat v chodu déle než 1 minutu! Pokud chcete přístroj na několik týdnů, pak jděte za cenou. Nezapomeňte však, že levná hračka se vám svou krátkou životností ve finále pořádně prodraží. Jedním z prvních poznatků naší zábavné vědní disciplíny „Juicyologie” je prosté zjištění, že „špatný odšťavňovač vám nezlepší zdraví, ale připraví vás o nervy”.
- Výtěžnost - Na tomto poli se většinou vyjasní, proč se za některé přístroje platí víc. Kvalitní odšťavňovač vám připraví ze stejného množství suroviny výrazně více šťávy - až o jednu čtvrtinu. (Snadno si pak spočítáte, že levná koupě se časem opět výrazně prodraží formou „drahého odpadu”. Z každé stokoruny vynaložené za kvalitní ovoce pak se špatným odšťavňovačem 25 Kč doslova a do písmene „vyhodíte”.)
- Hlučnost - pokud si nechcete při odšťavňování připadat jako při startu tryskového letadla, vezměte v úvahu i tento parametr. Obecně lze říci, že až na výjimky s počtem otáček za minutu roste i hlučnost odšťavňovače. Někteří výrobci si ale i s tímto poradí a odšťavňovač s rychlostí Ferrari pak nemusí nutně znamenat nadměrnou hlučnost.