Kategorie

Odoláte kávovému aroma?

Nedávno jsme vám přinesli článek o tom, jak si vybrat vhodný přístroj na výrobu espressa. Kvalitní espresso je však jen jedním z mnoha prvků na cestě k dobré kávě. Dnes si řekneme, jak by měla dobrá káva vypadat a jak ji vyrobit.
Výroba kávy, ať už je to presso, překapávaná káva nebo „turek“, by se dala označit za alchymii. V případě espressa ovlivňuje výslednou chuť poměrně velké množství faktorů – teplota vody a její tlak, tvrdost vody, míra upěchování kávy v páce espressa, čistota částí, kterými káva protéká nebo jemnost či hrubost namletí kávových zrnek.

Ani hrubá ani jemná

Prvním předpokladem pro dobrou kávu je vhodné umletí kávových zrn. Kávová zrna nesmí být namleta příliš hrubě ani příliš jemně. Pokud totiž použijete v espressu hrubě namletou kávu, proteče jí  horká voda velice rychle a výsledná káva je plytká a nepříliš chutná. Naopak pokud je káva namletá příliš jemně, ucpou malá zrníčka pasírovací sítko a místo protékání bude káva pouze kapat, u domácího espressa by pak teoreticky mohlo v extrémním případě dojít i ke zničení čerpadla.

Různá hrubost pomletí podle způsobu použití

Pokud máte doma třeba starší mlýnek na kávu, můžete si zkusit kávová zrna namlít a uvidíte, jakého výsledku dosáhnete. Ve většině případů však melou starší mlýnky (bez možnosti regulace) příliš hrubě, proto bych vám doporučil pro začátek koupit kávu již namletou. Na trhu je velké množství značkových káv, které jsou určeny speciálně pro konkrétní typy použití, a proto tomu odpovídá i jemnost namletí. Obecně by se dalo říct, že na turka je třeba jemně namletá káva, na presso zase trochu hrubší.

Praktické kapsle

Jednou z alternativ při výrobě pressa je použití tzv. kapslí (pods), které vypadají jako kulatý čajový sáček. Místo volně sypaného čaje je však v sáčku upěchovaná káva. Při používání kapslí se nemusíte starat o hrubost či jemnost namletí kávy a navíc odpadá i čištění páky espressa. Použitý sáček jednoduše vyhodíte do koše, nemusíte umývat píku od jemných zrníček namleté kávy. Použití kapslí je přibližně o třetinu dražší než při používání mleté kávy. Některá espressa dokonce umožňují používat pouze kapsle.

Hrnečku vař!

Každý má rád jinak silnou i jinak aromatickou kávu. Cesta k oblíbené značce může být krátká, ale také velmi dlouhá. Podobná je i cesta kuřáka dýmky k ideální kombinaci dýmky a tabáku. Sílu pressa samozřejmě ovlivníte tím, kolik kávy pro jeho výrobu použijete. Běžně se v restauracích setkáte s objemem 7 gramů na jedno presso. Na běžný šálek (cca 2 dcl) se doporučuje 5–15 gramů kávy. V příslušenství espressa je vždy odměrka pro nabírání kávy nebo mechanický dávkovač, na který se můžete spolehnout.

Předehřáté šálky

Velice důležitým detailem před přípravou pressa je nahřátí šálků, některé přístroje jsou vybaveny plotýnkou pro nahřívání hrnečků. Pokud však chcete nahřátí urychlit, je ideální nalít do šálku horkou vodu a chvíli ji nechat odstát. Po upěchování kávy v páce (nebojte se přitlačit) a jejím nasazení do mechaniky můžete s klidným svědomím přistoupit k výrobě lahodného pressa.

Lahodná pěna

Správně vyrobené presso by mělo mít přibližně půlcentimetrovou pěnu krémové barvy. Pokud kávu osladíte, měl by cukr zůstat chvíli ležet na povrchu pěny a až poté se probořit. Kvalitní pěna také při pití kávy zůstává na stěnách šálku a vytváří nesouvislý povlak. Právě podle pěny poznáte, zda byla káva dobře či špatně vyrobena, od toho se také bude odvíjet její chuť a bohatost aroma.

Koření do kávy? Proč ne

Pokud se nebojíte experimentovat, můžete zkusit kávu okořenit. Osvědčeným receptem je přidání dvou až čtyř kousků hřebíčku do páky spolu s kávou (hřebíček by neměl být na povrchu). Místo hřebíčku můžete použít také celou skořici, kterou nalámete na menší kousky. Fantazii se meze nekladou, takže se ničeho neobávejte a s chutí do toho.
ab
ab
ab
ab
ab