Kategorie

Netradiční vánoční recepty

Uvažujete nad obměnou vánočního menu? Vyzkoušejte pár netradičních receptů z naší nabídky a možná si vás získají nastálo.
V České kuchyni se najde obrovské množství lahodných pokrmů, je rozmanitá a bohatá. Když se ale řekne „vánoční menu“, každý si pod ním představí klasiku, která zahrnuje rybí polévku z kapra, bramborový salát, smažené řízky a případně černého kubu. Ačkoli se jedná o tradiční jídlo a tradice by se jako takové měly dodržovat, občas byste možná uvítali trochu exotiky nebo alespoň obměny. Proto jsme pro vás připravili vánoční menu „trochu jinak“ a najdete v něm i několik tipů na neobvyklé cukroví.

Krevetový koktejl

Než se pustíte do hlavního chodu, pochutnejte si na malém předkrmu z krevet. Servírujte ho stylově v mušlích nebo v mini mističkách z porcelánu. Krevetový koktejl bude ideální exotický předkrm. Pro 4 osoby budete potřebovat: 20 dkg mražených a předem předvařených a oloupaných koktejlových krevet 10 dkg konzervovaného humra (nebo krabích tyčinek), po 5 dkg černého a červeného kaviáru (nemusí být), lžíce najemno nakrájené pažitky, jedna jarní cibulka, sůl, 1 citrón, 1 lžíce olivového oleje Krevetky rozmrazte. Přiveďte asi 1 l vody k varu, osolte a přidejte krevetky. Povařte je asi jednu minutu, vyndejte a nechte na sítu okapat a vychladnout. Mezitím si nakrájejte jarní cibulku, pažitku a pečlivě omyjte celý citrón. Vymačkejte z něj šťávu na pokapání, ale ještě předtím odkrojte dvě tenká kolečka. Obě nakrájejte na osminky a přidejte k cibuli a pažitce. Humra vyndejte z konzervy (tyčinky pokrájejte na malé kousky) a zlehka smíchejte se všemi surovinami. Koktejl podávejte s opečenými plátky bagety. Kdo má rád hutnější koktejl, může přidat 3 lžíce majonézy nebo bílého jogurtu.

Slavnostní pórková polévka

Tato polévka pochází z Francie, konkrétně z lázní Vichy. Vaří se ve všední i slavnostní dny a jí se v horké i ledové variantě. Pórková polévka, jak ji možná neznáte Pro 4 osoby budete potřebovat: 25 dkg pórku (pouze jejich světlou část), 2 lžíce másla, 1 menší cibuli, 1 l kuřecího vývaru, 50 dkg brambor, 200 ml smetany, sůl, pepř Cibuli nasekejte na kostičky, pórek na tenká kolečka, brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Na másle osmažte cibuli společně s pórkem (několik koleček pórku nechte stranou) doměkka. Přilijte kuřecí vývar, přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Nechte mírně vychladnout a vše společně rozmixujte. Polévku osolte, opepřete a nechte vychladnout. Poté do ní vmíchejte smetanu. Před podáváním ji ozdobte osmahnutými kolečky pórku.

Losos pečený v těstě

Pro tento pokrm můžete použít jakoukoli sladkovodní nebo také mořskou rybu. Abyste si ušetřili práci, místo celé ryby použijte čerstvé filety. Čerstvé lososí filety jsou skvělá surovina pro základ exotické hostiny. Pro 4 osoby budete potřebovat: 1 rybu zbavenou ploutví, hlavy, ocasu a kůže (nebo 70 dkg rybího filé), 35 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 2 vejce, 3 lžičky škrobové moučky, půlka citrónu, sůl, bílý pepř, lžičku koření na ryby, lněná a sezamová semínka Nejdříve si připravte těsto z mouky, másla, jednoho vejce, škrobové moučky a bude-li třeba, přidejte trošku vlažné vody. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte je přibližně půl hodiny odpočinout. Rybu nebo filé omyjte, osušte, osolte a opepřete. Do celé ryby vložte nakrájený citrón, používáte-li filé, vložte jej mezi plátky a posypte kořením na ryby. Nakonec rybu pokapejte citrónovou šťávou. Těsto vybalte z fólie a rozválejte na plát, do kterého rybu zabalíte. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte semínky a pečte přibližně 45 minut dozlatova. Rybu můžete podávat s jakýmkoli zeleninovým salátem.

Exotický moučník baklava

Baklava je sladký ořechový zákusek, který má údajně své kořeny ve Střední Asii. První recept však pochází z tureckého Istanbulu a postupně se rozšířil do celé Asie i Evropy. Pravá baklava se peče z těsta, kterému se říká filo. My vám ale nabízíme jednodušší recept z listového těsta, které stačí už jen vyválet. Doporučujeme zakoupit již vyválené pláty listového těsta, baklava bude obzvlášť jemná a bude se přímo rozplývat na jazyku. Baklava je sladká oříšková pohádka. Na přibližně 30 kousků budete potřebovat: 30 dkg listového těsta, 10 dkg vlašských ořechů, 10 dkg lískových ořechů, 10 dkg směsi mandlí, piniových ořechů a pistácií, lžička skořice, 3 lžíce cukru, 10 dkg másla, 25 dkg cukru, 300 ml vody, půlku citrónu nebo pomeranče Listové těsto rozdělte nejméně na pět stejných dílů a vyválejte na tenké plátky. Ořechy a směs rozdrťte najemno (nemelte), čím menší kousky ořechů budete mít, tím jemnější baklava bude. Ořechy smíchejte s 3 lžícemi cukru, skořicí a rozdělte na čtyři stejné díly. Máslo rozpusťte. Připravte si pekáč a namažte jeho spodní stranu i po obvodu máslem. Opatrně vložte první plát, pomažte ho rozpuštěným máslem a nasypte jeden díl ořechové směsi. Přikryjte dalším plátem těsta, ale jen ho zlehka položte, netlačte na něj. Opět potřete máslem a posypte ořechy. Pokračujte tak dlouho, až vám zbude poslední plát, který rovněž potřete máslem. Nyní vezměte dlouhý nůž a přímo v pekáči nakrájejte baklavu na kosočtverce. Pokuste se přitom nerozkrojit spodní díl těsta. Pekáč vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při 180°C 35-40 minut. Než se baklava upeče, připravte si sirup. Do 300 ml vody nasypte 25 dkg cukru a svařujte cca 5 minut (sirup musí zhoustnout). Jakmile je baklava upečené do zlatohněda, vyjměte ji z trouby a ihned polévejte sirupem. Nechte vychladnout a znovu nakrojte naznačené řezy. Před podáváním můžete slabě posypat ořechy nebo cukrem.

Mince pies

Toto cukroví pochází z Anglie, jeho původní náplň byla ale masová nebo játrová. Peče se v malých formičkách (např. na košíčky) a navrch se pokládá vykrojená hvězda. Ta představuje hvězdu betlémskou. Mince pies mají dnes místo masové náplně sladkou. Na přibližně 30 kousků budete potřebovat: 18 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 2 lžíce smetany, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 20 dkg jablek nakrájených na malé kostičky, 20 dkg rozinek, 10 dkg kandovaného oranžátu, 5 dkg sušených švestek, 4 lžíce koňaku, 5 dkg cukru, 3 dkg másla, 5 dkg sekaných ořechů Na těsto smíchejte mouku, 25 dkg másla, smetanu, vanilkový cukr, žloutek a jednu lžíci koňaku. Zabalte do fólie a uložte na jednu hodinu do chladničky. Syrové, kandované i sušené ovoce nakrájejte na malé kousky a smíchejte s ostatními surovinami. Těsto rozválejte na 3mm plát, vykrojte kolečka, která vložíte do vymazaných formiček. Naplňte směsí. Z dalších koleček vytvoříte pokličku, kterou můžete vykrojit do tvaru hvězdy nebo v kolečku vykrojíte malou hvězdičku. Položte na připravený košíček a pečte v předem vyhřáté troubě dozlatova 15-20 minut.
ab
ab
ab
ab
ab