Výběr stanoviště
Mišpule má minimální nároky na půdu. Daří se jí v půdách lehčích a vápenitých. Vyžaduje sice teplejší polohu, ale je mrazuvzdorná. Snáší dobře i polostín.
Pěstitelská technologie
Mišpule množíme nejčastěji očkováním v srpnu nebo i roubováním zjara nejlépe na hrušňové pláně, semenáčky kulturních hrušní, případně i na typové podnože kdouloní, které snášejí vlhčí a kyselejší půdy. Jako podnož lze použít i jeřáby, případně hloh. Na hrušňovém pláněti dorůstá mišpule velkých rozměrů a dožívá se vysokého věku.
Mišpuli je možno množit i semenem, které je nutno do jarního výsevu stratifikovat. Rostliny vypěstované ze semen si zachovávají původní vlastnosti mateřských rostlin. Kromě základního řezu po výsadbě není třeba mišpuli v dalších letech řezat. Zmlazovací řez snášejí i zestárlé keře dobře. Chemická ochrana není nutná, kromě případného postřiku proti přezimujícím škůdcům při jejich přemnožení.
Pro svůj střední vzrůst a dekorativní listy se mišpule uplatní nejen při výsadbách v sadech a parcích, ale i v bezprostřední blízkosti rodinných domků nebo rekreačních objektů, např. na přechodu mezi užitkovou a okrasnou částí zahrady nebo na ozelenění různých nevzhledných koutů s rovinatým i svahovitým terénem.
Použití plodů
Plody se zpracovávají se na kompoty, ale hlavně (pro značné množství pektinů snadno rosolovatí) na rosoly, povidla, marmelády a různé pasty. Užívá se jich i k výrobě různých likérů, dají se údajně i sušit podobně jako hrušky, někdy se konzervují společně s jinými plody - do směsí jsou dobré např. borůvky, jeřabiny, dřínky, šípky, jablka a hrušky.
Ze zralých plodů se vyrábí rosoly s přidáním jablečné šťávy v poměru 1:1 a také sirup, který se podává pro svůj stahující účinek (obsahují třísloviny) malým dětem při průjmech. Používají se také ke kořenění nápojů. Než přejdou prvními mrazy nebo dojdou uložené ve sklepě (kolem Vánoc), mají natrpklou navinulou chuť a v tomto stavu se přidávají k ovocným moštům a vínům, kterým takto svým značným obsahem tříslovin zvyšují trvanlivostJogurtový krém s mišpulemi a medem
Potřebujeme: 50 g cukru , 50 g medu, 50 g másla, 10 ks mišpulí, šťávu z jednoho citronu, 300 g jogurtu, 150 g smetany ke šlehání a lístky čerstvé máty
Postup: Zahřátím cukru připravíme karamel, do něhož přidáme máslo. Kousky mišpulí zakápneme citronovou šťávou. Do jogurtu přimícháme med a zpola ušlehanou smetanu. Na dno pohárku vložíme několik kousků mišpule a přidáme karamel a jogurtový krém. Pohárek dozdobíme kousky mišpulí a případně i lístky čerstvé máty.