Kategorie

Netradiční ovocné dřeviny: Mišpule německá (Mespilus germanica)

Přestože k tomu dojmu název navádí, mišpule německá nepochází z Německa, ale jejím domovem je Malá Asie. Odtud se dále rozšířila do Evropy, kde můžeme v některých oblastech tento druh spatřit jako podrost v listnatých lesích. Od starověku se mišpulím připisovaly léčivé účinky, používala se proto jak v kuchyni, tak i v lékárnictví. Jídelníček našich předků obohacovala od dvanáctého století a až do devatenáctého se poměrně často vysazovala.
Mišpule (Mespilus germanica L.) patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Vytváří široce větvené keře nebo stromy, vysoké 3 až 5 metrů. Pýřité větévky nesou dlouze kopinaté, celokrajné, kožovité listy. V měsících květnu až červnu kvete velkými, bílými květy. Plod mišpule poznáme na první pohled, jsou to kulaté, hnědé až hnědozelené malvice s tuhou slupkou o průměru až 30 mm, s nápadnými kališními lístky. Uvnitř obsahují 5 jader, která jsou kryta pevným, peckovitým obalem. Dužnina je v čerstvém stavu trpká a téměř nepoživatelná. Teprve po přemrznutí plody zhniličí a dužnina změkne. Chuť je navinulá, pikantní. Plody obsahují průměrně 75 % vody, 10 % invertního cukru, 6 % bezdusíkatých látek, 7,5 % vlákniny a 1,4 % kyselin (především kyselinu jablečnou). Nechybí ani vitaminy, především vitamin C a B2 a minerální látky jako vápník, hořčík, draslík a sodík. Z léčivého hlediska toto ovoce příznivě účinkuje na kardiovaskulární choroby a nemoci oběhového systému. Rovněž pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a užívá se při zánětlivých onemocnění dýchacích cest.

Výběr stanoviště

Mišpule má minimální nároky na půdu. Daří se jí v půdách lehčích a vápenitých. Vyžaduje sice teplejší polohu, ale je mrazuvzdorná. Snáší dobře i polostín.

Pěstitelská technologie

Mišpule množíme nejčastěji očkováním v srpnu nebo i roubováním zjara nejlépe na hrušňové pláně, semenáčky kulturních hrušní, případně i na typové podnože kdouloní, které snášejí vlhčí a kyselejší půdy. Jako podnož lze použít i jeřáby, případně hloh. Na hrušňovém pláněti dorůstá mišpule velkých rozměrů a dožívá se vysokého věku.

Mišpuli je možno množit i semenem, které je nutno do jarního výsevu stratifikovat. Rostliny vypěstované ze semen si zachovávají původní vlastnosti mateřských rostlin. Kromě základního řezu po výsadbě není třeba mišpuli v dalších letech řezat. Zmlazovací řez snášejí i zestárlé keře dobře. Chemická ochrana není nutná, kromě případného postřiku proti přezimujícím škůdcům při jejich přemnožení.

Pro svůj střední vzrůst a dekorativní listy se mišpule uplatní nejen při výsadbách v sadech a parcích, ale i v bezprostřední blízkosti rodinných domků nebo rekreačních objektů, např. na přechodu mezi užitkovou a okrasnou částí zahrady nebo na ozelenění různých nevzhledných koutů s rovinatým i svahovitým terénem.

Použití plodů

Plody se zpracovávají se na kompoty, ale hlavně (pro značné množství pektinů snadno rosolovatí) na rosoly, povidla, marmelády a různé pasty. Užívá se jich i k výrobě různých likérů, dají se údajně i sušit podobně jako hrušky, někdy se konzervují společně s jinými plody - do směsí jsou dobré např. borůvky, jeřabiny, dřínky, šípky, jablka a hrušky.

Ze zralých plodů se vyrábí rosoly s přidáním jablečné šťávy v poměru 1:1 a také sirup, který se podává pro svůj stahující účinek (obsahují třísloviny) malým dětem při průjmech. Používají se také ke kořenění nápojů. Než přejdou prvními mrazy nebo dojdou uložené ve sklepě (kolem Vánoc), mají natrpklou navinulou chuť a v tomto stavu se přidávají k ovocným moštům a vínům, kterým takto svým značným obsahem tříslovin zvyšují trvanlivost

Jogurtový krém s mišpulemi a medem

Potřebujeme: 50 g cukru , 50 g medu, 50 g másla, 10 ks mišpulí, šťávu z jednoho citronu, 300 g jogurtu, 150 g smetany ke šlehání a lístky čerstvé máty

Postup: Zahřátím cukru připravíme karamel, do něhož přidáme máslo. Kousky mišpulí zakápneme citronovou šťávou. Do jogurtu přimícháme med a zpola ušlehanou smetanu. Na dno pohárku vložíme několik kousků mišpule a přidáme karamel a jogurtový krém. Pohárek dozdobíme kousky mišpulí a případně i lístky čerstvé máty.
ab
ab
ab
ab
ab