Kategorie

Nejlepší digestoř do kuchyně vyberete snadno

Má-li být vybavení vaší kuchyně opravdu kompletní, neměli byste zapomenout na digestoř neboli odsavač par. Jak si ale poradit s výběrem?
Správně zvolená digestoř vás zbaví par, pachů a mastných výparů, vznikajících při vaření, a zabraňuje jejich šíření do dalších prostor bytu.Digestoř ocení především majitelé malých bytů nebo kuchyňských koutů bez oken, tento spotřebič je ale důležitý i v rozměrnějších kuchyních.

Parametry digestoře: Na co se soustředit?

Přístup ke komínu

Podle toho, zda je vaše kuchyně vybavena otvorem do světlíku, komínové nebo ventilační šachty, budete vybírat mezi odtahovou digestoří, jež páry a pachy odvádí přímo do komínové šachty, nebo digestoří recirkulační, vracející přefiltrovaný vzduch zpět do místnosti. Vhodný odsávač par je nezbytnou součástí každé kuchyně. Její uhlíkový filtr snižuje výkon přístroje až o 20 % a nezachytí vodní páry ani některé splodiny, navíc je nutné jej měnit každých 3-6 měsíců. Odtahová varianta se proto jeví výhodnější, v zimě ale může způsobovat značné tepelné ztráty, není-li instalována zpětná klapka. Ideální je proto digestoř s přepínáním mezi oběma metodami odsávání.

Vzhled kuchyně a umístění sporáku

Digestoř by měla zapadnout do stylu vaší kuchyně a tvořit s ní harmonický celek. Její design můžete sladit i s ostatními spotřebiči, například s troubou. Podle umístění a vzhledu člěníme digestoře na následující typy: klasické, ostrůvkové, komínové, dekorativní, výklopné nebo výsuvné a zabudované. Prostor nad běžnýmy typy digestoří se běžně využívá jako skříňka nebo odkládací plocha. Klasické digestoře se stejně jako další typy vyznačují příznivou cenou a různými možnostmi provedení, kromě bílého a černého laku je seženete i v mosazu nebo nerezu, z dalších materiálů se uplatňuje i plast, měď nebo tvrzený hliníkový plech. Do prostoru nad nimi můžete umístit skříňku kuchyňské linky nebo jiný úložný prostor, stejně jako u dekorativních, výsuvných, výklopných a zabudovaných digestoří. Ostrůvkové a komínové digestoře se hodí ke sporákům umístěným v prostoru. Rozměrné a výrazné komínové a ostrůvkové digestoře se hodí do prostornějších kuchyní a k varným místům stojícím samostatně. Z hlediska proudění vzduchu je nejvýhodnější tvar „pyramidy“, ostatní tvary už proudícímu vzduchu kladou větší odpor. Digestoř je často pojímána jako výrazný prvek kuchyňského designu, a tak se setkáte i s tubusy ve tvaru rtěnky, odsavači se zabudovanou televizí, s různými možnostmi zabudovaného osvětlení (zářivky, halogenové osvětlení, zabarvené žárovky). Většina digestoří je pro vyšší účinnost vybavena výsuvnou částí, zvětšující filtrační plochu.

Velikost kuchyně a varné desky

Je pochopitelné, že výkon digestoře, určené pro kuchyňský kout nebo rozlehlou místnost, se budou podstatně lišit. Směrodatná je objem vzduchu v kuchyni, kvalitní odsavač vymění vzduch v místnosti 7-10x za hodinu. Digestoře bývají 50-90 cm široké, měly by spíše širší než varná deska. Optimální vzdálenost od desky sporáku by měla být 75 cm pro plyn, 65 cm u elektřiny.

Druh filtru v digestoři

Kovové filtry zvládnou celou dobu životnosti a jsou nejlépe omyvatelné. Dalšími možnostmi jsou filtry syntetické, textilní nebo hliníkové, u recirkulačních digestoří se používají aktivní uhlíkové filtry, které vydrží 3-6 měsíců nebo 120 hodin provozu.

Hlučnost digestoře

Vybíráte-li také podle hlučnosti, přístroj si před koupí raději poslechněte. Velmi tiché digestoře se pohybují kolem 41dB, existují ale i tišší varianty. Levnější digestoře generují 50-60 dB hluku, u každého přístroje najdete údaj o hodnotách hlučnosti pro každou z rychlostí (u levnějších modelů bývají tři, u dražších až pět). Některé hlučnější digestoře (často s efektním, méně už efektivním úzkým tubusem) se vybavují tlumicím nebo antivibračním zařízením, ty ale zvyšují jejich cenu.

Kvalita materiálu a provedení

Cena digestoří, pohybující se mezi 1 300 a 20 000 Kč, ovlivňuje design, kvalitu použitého materiálu, provedení, hlučnost, tuhost konstrukce, případné vibrace nebo drnčení ventilátoru. Luxusní digestoř je výrazným estetickým prvkem kuchyně a výrobci to vědí. Dražší modely nabízejí dotykové senzory a různé automatické funkce, jako je možnost postupného snižování intenzity větrání, tichá výměna vzduchu v místnosti, tlačítko pro zvlášť intenzivní větrání nebo senzoricky řízené a během vaření nezávisle se nastavující přístroje. Častá je kontrolka znázorňující míru znečištění filtru a potřebu jeho výměny.
Zdroj fotografií: www.gorenje.cz
ab
ab
ab
ab
ab