Kategorie

Naškubejte býlí do košíku a přijďte na oběd – vaříme z planých rostlin

Ať se okolo sebe člověk rozhlédne při procházce přírodou nebo jen tak lelkuje po zahrádce, všude se setká se spoustou surovin na vaření. A ani nemusí na nákup do hypermarketu, aby neumřel hlady. Zkušený táborník má v teleti plecháček, pořádný nůž a trochu soli. Vystačí s tím co najde v přírodě. Tak proč to nevyzkoušet také. Děti budou nadšeny a my možná objevíme nové netušené zdroje potravy přímo na zahradě.

Na začátku byl plevel

Ať jsme jakéhokoliv založení, vegetariánem počínaje a „masožravcem“ konče, naši dávní předkové se kdysi živili výhradně rostlinnou stravou. Zpočátku využívali semen, plodů a kořínků nejrůznějších rostlinných druhů a nepohrdli ani kůrou stromů, kterou pokrmy zahušťovali či kořenili. Až objevení Ameriky přineslo do naší kuchyně neznámé plodiny jako brambory, kukuřici, fazole, papriku, rajčata, kakao, koření a nové druhy ovoce. I v dnešní době nám příroda nabízí mnoho rostlin, které pokládáme buď za neužitečný plevel nebo květiny, jimiž zdobíme své domovy. Desítky rostlin jsou zdrojem jedlých částí, z nichž jen namátkou můžeme vyjmenovat pe­lyněk, bodlák, pcháč, merlík, chrpu, hluchavku, kopretinu, kostival, mateřídoušku či jetel. Že bychom se jimi otrávili, se nemusíme bát. Naopak, obsah bílkovin, sacharidů a vitamínů se složením od listové zeleniny příliš neliší. Řada zjištěných látek má dokonce léči­vé účinky – například mečíky, pampeliška a čekanka - zlepšují trávení, jiné obsahují aromatické složky. Známá je třeba levandule či máta, „divoký“ kmín, mateřídouška nebo česnek. Další skupinou „jedlého“plevele jsou rostliny, kterých můžeme využít pro zvýraznění barvy a chuti a v neposlední řadě i pro ozdobu pokrmů. Na zahradách najdeme oranžové květy měsíčku zahradního, okvětní lístky růží či pivoněk nebo pestrou paletu chryzantém. Všechny se běžně používají ve studené i teplé kuchyni a jsou nedílnou součástí dekorace pokrmů, zvláště východních kultur.

Na louce a poli najdete poklady

Dostupné suroviny lze nalézt doslova na každém kroku. Na louce nebo na mezi u cesty po celý rok najdeme rozkvetlé sedmikrásky. Drobná opláchnutá kvítkalze přidávat do salátů, polévek i do pomazánek, marinovaná poupata se používají jako kořenící ingredience jako náhražka kaparů.

Další bylinku - popenec, který roste jako hojně rozšířený plevel v nížinách i v horských oblastech, najdeme někdy i na zahradě. Popenec býval kdysi v lidových kuchyních oblíbenou zelenou bylinkou, která dala správný říz chutné velikonoční nádivce z masa a namočené housky. Drobně posekané mladé lístky se spolu s mladou kopřivou přidával jako koření místo majoránky, která na jaře na zahrádce ještě nerostla. Lístky popence mají slabší aromatickou vůni a mírně nahořklou kořenitou chuť. Jsou drsné, proto je třeba je velmi jemně posekat. V kuchyni popenec používáme jako bylinku do polévek (bramborové, zeleninové), do míchaných vajíček, do nádivek, do bylinkového másla, tvarohu, do omelet. Čerstvá nať podporuje látkovou výměnu, činnost žlučníku, působí močopudně a zabraňuje kataru žaludku a střev.

 

Ze zahrad a parků

Lichořeřišnice je nejčastějším zdrojem jedlých květů, které se spolu s listy, i plody používají pro pří­pravu salátů. Pupeny a nezralá semena se nakládají do kyselého nálevu jako kapary. Do polévky nebo na posypání brambor či namazaného chleba se hodí mladé výhonky a listy, s typicky známou štiplavou chutí běžně pěstované zeleninové řeřichy.

Měsíčekzahradníse u náspěstuje jako okrasná letnička nebo léčivá rostlina. V některých zemích (např. ve Francii) se v minulosti hojně používal jako salátová zelenina a květy měsíčku sloužily k barvení másla, sýrů nebo jako náhražka šafránu. Čerstvé okvětní lístky se přidávají do rýže a salátů. Květy mají příjemnou chuť, obsahují značné množství karotenoidů, které jim dodávají nápadnou barvu.

Jedlé druhy chryzantém s oblibou konzumují v čínských a japonských pokrmech. Konzumují se mladé květy, které se před upotřebením někdy nakládají do sladkokyselého nálevu. Pro zdobení jídel byly vyšlechtěny speciální odrůdy, ale i pěkný květ chryzantém našich zahrádek můžeme jako ozdobu pokrmu bez obav využít.

Růžové okvětní lístky jsou odpradávna využívány pro typické aroma. Pro konzumaci se sklízejí plně rozvité květy, z nichž se otrhají korunní plátky, které lze sypat na saláty, ovocné koláče nebo z nich vyrobit sirup, šťávu či ovocnou zmrzlinu.

Je libo menu?

Prosím, vyberte si podle chuti i přání. Od předkrmu, polévky přes hlavní chod až po lahodný nápoj. A nakonec si můžete dopřát i moučník.

Před obědem povzbudíme trávení jitrocelovým předkrmem z listů jitrocele kopinatého. Rostlinku najdete snadno: jitrocel je rozšířen téměř všude, podél cest i na loukách. Uškodit nemůže, ba právě naopak. Jitrocel je všeobecně známý jako léčivka usnadňující odkašlávání. Malou chuťovku před obědem můžeme připravit na dva způsoby, na slano i na sladko. Ušleháme těstíčko ze dvou vajec, tří lžic polohrubé mouky, soli, lžíce oleje a trošky vody. Omyté a osušené lístky jitrocele obalíme v hladké mouce a namáčíme v těstíčku a po obou stranách osmažíme. Jitrocelové lístky můžeme podávat také jako sladký moučník, když obalovací těstíčko neosolíme, ale po usmažení lístky obalíme ve skořicovém cukru.

Polévku každý nemusí, ale zkuste „žebráckou“ s popencem. V rendlíku rozehřejte lžičku tuku (rostlinného másla) a zasypte polévkovou lžící strouhanky nebo strouhaného tvrdého chleba. Míchejte a pak do základu vyklepněte jedno vejce a všechno rozmíchejte do konzistence míchaných vajec. Pak ihned zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte krátce povařit. Nakonec do polévky nasypte nadrobno nakrájenou nať popence.

Hlavní chod je tak trochu „civilizovaný“- vepřová kotleta s mátovou kapsou. Do vytvořené kapsy v kotletě se vloží troška máty, čtvrtka rajčete a půl stroužku česneku. Po uzavření párátkem se kotleta potře olejem a griluje. Jako příloha je vhodný chléb a salát. Nezáleží na tom, zda zvolíte u nás nejznámějšímátu peprnou anebo třeba imátu polej, lidově nazývanou polajka. Můžete použít imátu dlouholistou, která se na zahrádkách pěstuje pod názvem balšám.

 A na závěr je třeba jídlo pořádně zapít. Kdo by neznal krásně voňavé koberce plazivé bylinky suchých strání, prašných úvozů a osluněných lesních pasek. Mateřídouška, čerstvá i sušená, obsahuje thymolin – látku známou jako dezinfekční ingredience přidávaná do zubních past. Z čerstvě natrhané i sušené natě (i s květy) je vynikající aromatický a osvěžující čaj. Ten si uvařte na závěr hodování místo kávy.

ab
ab
ab
ab
ab