Kategorie

Nadýchané domácí mazance

Dědí se ve vaší rodině recept na velikonoční mazance? Pokud ne, jeden pro vás máme. Kynutého těsta se nebojte, stačí mu dopřát teplo a vzejde přesně tak, jak má.

Ať už Velikonoce slavíte, nebo ne, takový domácí mazanec s čerstvým máslem je v každém případě výborná snídaně.

Co na mazanec potřebujete?

350 g hladké mouky 150 g polohrubé mouky 100 g cukru 120 g změklého másla 120 ml vlažného mléka 40 g droždí 1 velké vejce 3 žloutky 50 g rozinek 60 g mandlových plátků 1 lžíce nastrouhané citronové kůry 1 lžička soli

Postup přípravy

1. Nejprve z droždí, lžíce cukru, mléka a trochy mouky vypracujte kvásek. Nechte jej chvíli na teplém místě, až se na něm začnou tvořit bublinky. 2. Ve velké zadělávací míse smíchejte všechny sypké přísady, nechte si jen trochu mandlí na ozdobu. Vlijte do nich vzešlý kvásek, přidejte žloutky a změklé máslo. 3. Na válu pečlivě vypracujte hladké těsto a nechte je asi půl hodiny v teple. 4. Těsto znovu promíchejte a nechte další čtvrt hodiny. 5. Těsto promíchejte ještě jednou, vypracujte z něj dva mazance a nechte je kynout ještě 45 minut. 6. Mazance potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a křížem nařízněte. 7. Pečte asi 40 minut na 160 stupňů, propečenost vyzkoušejte s pomocí špejle.

A na co dát pozor?

Chladný vzduch může vaše dílo zhatit během chvilky, dejte si tedy pozor i na průvan. Těsto musí kynout v teple a klidu, v zadělávací míse je přikryjte utěrkou. Po vytvarování mazanců je můžete nechat ještě pár minut kynout na plechu před vložením do trouby. Strouhaná kůra musí být samozřejmě z chemicky neošetřených citronů. Křížový řez na povrchu mazance musí být dostatečně hluboký, aby mohla pára unikat ven.

ab
ab
ab
ab
ab