Některé z těchto pochoutek byly u nás běžné, a později se na ně zapomnělo, jiné se k nám dostávají teprve v posledních letech. Vyzkoušejte vánoční cukrovinky, které už teď najdete v českých obchodech.
Lízátko jako Mikulášova berla
Typické vánoční lízátko, kterému se v angličtině říká "candy cane", je tradičně vyvedeno v červené a bílé barvě, ale k dostání jsou i jiné varianty. Jde o častý drobný dárek, který se dává buď do vánočních punčoch zavěšených na krbu, nebo se jím rovnou zdobí byt či dokonce stromeček. Candy canes před Vánoci objevíte v mnoha supermarketech - dejte ale pozor na laciné tenké nápodoby, které vám příliš chuti nenabídnou. Ty správné určitě koupíte ve větších městech, kde jsou specializované obchody s cukrátky. Až je objevíte, zkuste malé vánoční lízátko přivázat ke každému dárku pod stromečkem. Uvidíte, že tenhle malý návrat do dětství dospělé potěší.
Jablko v cukru, karamelu nebo čokoládě
Tento zvyk není v Čechách a na Moravě úplnou novinkou, jen jsme mu jaksi odvykli a na vánočních trzích se s ním pořád ještě moc často nesetkáte. Vezmete jablko (ideálně pečené, aby bylo hezky měkké), nabodnete je na silnou špejli a namočíte do sladké polevy podle vlastní chuti - může to být čokoláda, karamel, nebo jenom tekutá cukrová poleva. Jde o oblíbenou pochoutku z předvánočních stánků, protože chladné počasí zajistí, že poleva na jablku ztuhne. Vy se pak můžete zakousnout do křehké, sladké krusty, a zároveň s ní si užít typickou vánoční chuť pečeného jablka. Jen si tenhle dezert nejspíš budete muset připravit sami doma.
Extra velké vánoční cookies
Sušenky typu amerických cookies naopak dnes už seženete naprosto běžně. Kvalita se ovšem liší. Ani tady se nevyplatí šetřit, jen tak se budete moci radovat z plné chuti a nešizených kousků čokolády. Před svátky jsou ovšem nejlepší cookies připravované doma, a pokud možno větší než ty, které kupujete obvykle. Nemusíte se striktně držet klasického receptu se světlým těstem a čokoládovým posypem. Skvěle chutnají i oříšky nebo kandovaný zázvor.
Italský sladký chléb panettone
Jako alternativa klasické vánočky jsou u nás už delší dobu ke koupi italské vánoční chlebíčky zvané panettone. Prodávají se obvykle v hezké papírové nebo plechové krabici a dostanete je v obchodech s italskými specialitami, ale také v běžných supermarketech. Panettone pochází z Milána, ale zdomácněl i v zemích mimo Itálii, například v některých oblastech Jižní Ameriky, ve Francii nebo ve Švýcarsku. V oblibě ho mají i naši němečtí sousedé. Pro nadýchaný chleba jsou typické kandované kousky citrusů a nejlépe chutná k čaji nebo kávě, ideálně politý sladkým likérem nebo smetanovým krémem.