Kategorie

Mišpule a oskeruše - netradiční ovocné druhy, 2. díl

Ve druhé části seriálu o netradičních ovocných druzích Vám představíme další dva zástupce této skupiny, a to oskeruši a mišpuli.
 

Jeřáb oskeruše (Jeřáb domácí) - Sorbus domestica

 
U nás volně roste asi 20 druhů jeřábu, ovšem asi polovina z nich jsou české endemity, které vznikly křížením nebo apomixií (semeny z neoplodněných květů). První vybraný druh asi není třeba nijak zvlášť představovat. Jedná se o mohutné a dlouhověké stromy. Dorůstají  do výšky 15 metrů (v lesích až 30m). V našich podmínkách se dožívají 300 - 500 let.
 
 
Biologické znaky
Tyto mohutné dlouhověké stromy jsou u nás velmi vzácné. Kvetou v druhé polovině května až začátkem června. Dle tvaru malviček rozeznáváme dva typy, a to hruškovitý (f. piriformis) a jablkovitý f. malviformis). Malvičky jsou matně lesklé, žluté barvy s červeným líčkem. Plody dozrávají a sklízí se v druhé polovině září. Nechají se přirozeně opadat ze stromu a sbírájí se.
 
Pro ženy i pro muže - sladké ovoce i kvalitní pálenka
Plody - malvice se dají konzumovat přímo, ale musí se nechat uležet, tzv. zhniličkovat. Projeví se to zhnědnutím plodů. Chuťově jsou výborné – sladké, šťavnaté a aromatické. Pak je možné další zpracování na marmelády, džemy, kompoty, nebo se dají sušit a rozdrtit na prášek, který má příchuť skořice. Pro našince a zvláště pak mužskou část populace je důležitá ta  informace, že z plodů se dá získat jedna z nejlepších pálenek tzv. oskerušovice, nebo víno.  Jelikož plody obsahují velké množství tříslovin a pektinů, působí jako dlouhodobý léčivý prostředek na žaludeční choroby. Dále obsahují bílkoviny, vitamíny A, C, minerály a organické kyseliny.
Nároky na stanoviště
Oskeruše patří mezi teplomilné dřeviny, ale na druhou stranu je poměrně odolná proti mrazu. Je taky odolná vůči exhalátům. Vhodné jsou půdy málo vlhké, teplé s dostatkem živin na slunných a otevřených polohách.

 

Mišpule obecná – Mespilus germanica

Mišpule je rostlina původem z dálném orientu, nikoliv z Německa, jak uvádí název. Přirozeným tvarem je keř, méně často strom a dorůstá do výšky 3 až 6 metrů. U nás se sázel již v 19. Století, dnes však patří k přehlíženému ovoci. Kvete pozdě, ve druhé polovině května až počátkem června. Malvice obsahují 2-6 velkých, tvrdých semen a dozrávají v říjnu. Je dobré je nechat na stromě až do přejití prvních mrazů a déle, aby zhniličkovatěly.

 
Marmeláda bez práce
Plody se mohou jíst jako jablka přímo ze stromu. Jsou sladké a velice aromatické, obsah v plodech svou hmotou připomíná marmeládu. Dá se vymačkat do pusy, nebo vybírat lžičkou. Dále se zpracovává na marmeládu a povidla pro značné množství pektinu, nebo se jej můžeme využít pro kompot a šťávy. Malým dětem se dá připravit sirup, který pomáhá při průjmech pro svůj velký obsah tříslovin. Dostatečně zralé plody obsahují 75% vody, 7,5% vlákniny, 10% cukrů, dusíkaté látky, stopové prvky a vitamín C.
 
 
Nároky na stanoviště
Mišpuli vyhovují teplejší oblasti a slunné, ale chráněné stanoviště s jižní expozicí. Půdy raději lehké s vyšším pH, je to vápnomilná rostlina. Tak jako oskeruše je odolná vůči nízkým teplotám.
 
Další zajímavosti ze světa ovoce se dozvíte již brzy v příštím seriálu!
Foto: www.zahradnictvikruh.cz
www.ekozahrady.com
ab
ab
ab
ab
ab