Kategorie

Medvědí česnek v kuchyni

Medvědí česnek: Dejte mu šanci ve své kuchyni

Medvědí česnek není jen rostlinou, kterou máte šanci potkat ve stinných koutech zahrad a parků, ale taky rostlinou, se kterou byste se měli pravidelně vídat i ve své kuchyni! Ať už se jedná o pesto nebo polévku z medvědího česneku, vždy jde především o zdravé zpestření tradičního jídelníčku.

 

Medvědí česnek je poměrně vytrvalou rostlinkou. Je vysoká 10–45 cm a poznáte ji nejen podle typicky tvarovaných listů a jemných kvítků, ale i podle její specifické česnekové vůně. Nejčastěji roste ve vlhkých a na živiny bohatých místech, jako jsou například různá lesní zákoutí a stinné kouty zahrad.

Právě v takových stinných koutech si ji můžete i vy sami snadno vypěstovat. Osivo medvědího česneku je často k mání v různých zahrádkářských prodejnách, ale je možné ho namnožit i semeny a cibulkami. Vysazujeme vždy několik cibulek společně (5–10 kusů) zhruba 5 cm do hloubky, semena pak 1 cm pod povrch půdy.

Medvědí česnek je bohatý na různorodé látky, jako jsou například vitamin C, fytoncidy nebo hořčiny. Jeho konzumace tak pomáhá regulovat činnost žaludku, podporuje trávení, uklidňují křeče hladkého svalstva a pomáhá hubit střevní parazity. I z toho důvodu by se měl alespoň jednou za čas objevit v každé kuchyni.

Můžeme z něj poměrně jednoduše vyrobit například pesto. K tomu je zapotřebí jen právě medvědího česneku, soli a panenského olivového oleje. Dle chuti můžete přidat i nejrůznější oříšky.

 

Jako u každé sklizně stačí medvědí česnek natrhat (doba nejlepší sklizně je okolo května), přebrat, očistit a nakrájet, v případě pesta stačí nahrubo. Naplníme jím plnou 28cm mísu, zalijeme dvěma hrnky oleje a přidáme navrch tři lžíce soli. Ponorným mixérem směs rozmělníme a následně jí naplníme dobře uzavíratelné sklenice (lepší jsou ty menšího objemu), do kterých navrch přidáme ještě jednu lžičku oleje.

 

Medvědí pesto je výborné pod maso, stejně jako k plnění slaných šátečků z listového těsta. Nejjednodušší varianta je pak namazat ho na čerstvý chléb nebo opečenou topinku. 

Existuje ale i spousta dalších způsobů, jak medvědí česnek v kuchyni využít. Patří k nim například saláty z medvědího česneku, ke kterým se nejlépe hodí octovo-olejová zálivka, nebo i přílohy, ve kterých medvědí česnek zdatně zastoupí tradiční špenát. Je možné jej však přidat i do krémových polévek, k pečeným masům nebo do risotta.

 

Ať se rozhodnete pro kteroukoli variantu, vždy se jedná nejen o ozvláštnění jídelníčku, ale především o zdravé doplnění stravy. Rozhodně proto dejte medvědímu česneku šanci!

Štítky:

medvědí česnek
ab
ab
ab
ab
ab