Kategorie

Letní recepty: Rukola není jenom do salátu

Přinášíme první ze série receptů, které vám zpříjemní léto. Oblíbili jste si sladce kořenitou chuť rukoly, ale používáte ji jenom do salátů nebo na chleba? Inspirujte se našimi recepty a udělejte z ní třeba polévku nebo náplň do těstovin.
Polévka, omáčka na těstoviny nebo skvělý doplněk pečeného kuřete. Rukola má nezaměnitelnou plnou chuť a dodá šťávu mnoha letním jídlům. Zkuste to sami! Rukola je jako superhrdina mezi zeleninou. Přečtěte si, jaké vitaminy v rukole najdete!

Pesto z rukoly

Pesto je jedna z nejoblíbenějších omáček na těstoviny, jednoduchá a ve své jednoduchosti tak dokonalá, že ji milují labužníci po celém světě. Dá se pochopitelně koupit, ještě lepší ale bude vyrobit si ji doma. Tradičně se do pesta používá bazalka, vy ji však můžete nahradit právě rukolou a vyzkoušet tak úplně nový chuťový zážitek. 60 g čerstvě naporcovaného parmazánu 4 lžíce extra panenského olivového oleje 40 g piniových oříšků 500 g čerstvé rukoly 2 stroužky česneku sůl Dávky jsou orientační, řiďte se spíš konzistencí výsledku. Příprava nemůže být jednodušší: Všechny ingredience dejte do mixéru a krátce rozmixujte na hrubší pastu. Pesto nemá být tekuté. Hotovo? Teď už stačí jenom promíchat s právě uvařenými těstovinami a rovnou podávat.

Polévka z rukoly

Z rukoly může vzniknout také velice výživná a zároveň osvěžující polévka. V letních dnech dokonce postačí jako hlavní jídlo, pokud k ní přidáte dobré čerstvé pečivo. 50 g másla 50 g hladké mouky 50 g rukoly 50 g pikantních klobásek chorizo 500 ml kuřecího vývaru lžíce olivového oleje Nakrájejte chorizo na kostičky a rukolu natrhejte na kousky. V hrnci rozpusťte máslo, přidávejte mouku a udělejte světlou jíšku. Pomalu přilévejte vývar a míchejte. Přidejte rukolu, krátce ji zavařte a nechte polévku probublávat mimo plamen. Mezitím si rozehřejte pánev a rychle osmažte na trošce oleje kostičky choriza. Polévku přelejte do mixéru, rozmixujte a rovnou rozlévejte do talířů. Na talířích posypte kostičkami choriza.

Kuře na rukole

V závitcích nebo jako příloha, s houbami nebo s uzeninou - rukola v kombinaci s masem bude vždycky chutnat skvěle. Příjemně štiplavá a svěží chuť rukoly ji předurčuje ke kombinaci s masem. Není třeba vymýšlet složité recepty, nejlépe budou fungovat takové, kde si rukola uchová něco ze své chuti. 4 ks kuřecích prsou 100 g rukoly (neporcované!) 200 ml bílého vína 8 plátků šunky 75 ml smetany 2 stroužky česneku olivový olej sůl mletá paprika šafrán pepř Rozpůlená kuřecí prsa osolíme, opepříme a lehce posypeme paprikou.  Prolisovaný česnek rozmícháme v olivovém oleji, směsí kuře potřeme a dáme stranou. Když se maso trochu odleží, zabalíme každý kousek do plátku šunky a listů rukoly a zajistíme párátkem. Kuřecí prsa orestujeme na pánvi z obou stran, přidáme šafrán a bílé víno a podusíme. Maso vyjmeme z pánve a necháme v teple, aby nevychladlo. Šťávu doplníme smetanou, můžeme zahustit trochou jíšky, povaříme a podle chuti dosolíme a dopepříme. Kuře a omáčku nejlépe doplní francouzské brambůrky. foto: Thinkstockphotos
ab
ab
ab
ab
ab