Kategorie

Lahodný pokrm od krásné gejši: japonské tepany pro chutné a zdravé pokrmy jsou dostupné i u nás!

Japonská kuchyně je založena především na rybách a rozmanitých darech moře. Gastronomie bývá spojována s uměním a filozofií preferující střídmost, jednoduchost a přirozenost. Hovoří se o zdravé přírodní stravě, v umění a filozofii pak o estetice střídmosti a prostoty (sabi wabi). Tomu všemu jsou přizpůsobeny i domácí spotřebiče, nádobí, příprava stravy i stolování.
 
Spojení japonské gastronomie s uměním a filozofií není náhodné. V málokteré vyspělé zemi se v 21. století pálí ručně vyráběná keramika pro účely stolování. Takřka v žádné zemi nepřevládal vlivem buddhismu tak dlouho zákaz konzumace masa. Žádná ze světových kuchyní nedbá tolik na tradice a rituály při přípravě pokrmů jako japonská. Vše vyžaduje trpělivost, znalosti, čerstvé a pečlivě připravené suroviny, jež správnou kombinací vytvoří opravdovou harmonii chuti a připraví jedinečný kulinářský zážitek.
 

Romantický tepan

Japonská kuchyně získává své příznivce především díky zdravé přírodní stravě a jednoduché přípravě pokrmů. Přizpůsobují se také výrobci domácích spotřebičů. Jedním z nich je firma Miele, která nabízí výrobky ve stylu japonské kuchyně. „Vracíme se k jednoduchosti, zákazníci ji požadují. Složitá elektronika je pro mnohé hospodyňky spíše překážkou,“ podotýkají zástupci firmy.
 
Pro zájemce o stolování v duchu japonských tradic připravili dva druhy tepanů. TepanYaki má varnou plochu ve tvaru obdélníku se stejnou hloubkou jako některé varné desky Miele, takže může být s těmito přístroji kombinován. Žlábek podél celé varné plochy zabraňuje vytékání tekutin na pracovní plochu. U přístroje TepanPlatte naopak není žlábek na zachycení tekutin potřebný, kruhový vestavný přístroj je totiž specifický tím, že během zahřívání se varná plocha uprostřed lehce prohne do hloubky až 18 mm a pojme veškeré uvolňující se tekutiny. TepanPlatte vyvíjí nejvyšší teplotu uprostřed varné plochy. Směrem k okrajům se teplota snižuje, takže vnější okraje jsou ideální pro udržení potřebné teploty pokrmu.
 

Japonské reminiscence

Tepany bývají v Japonsku atraktivní především pro majitele restaurací. Pokrmy připravené na tepanu jsou zde nepopsatelným kulinářským zážitkem. Příprava ryb, korýšů, masa a zeleniny probíhá přímo na stole, na horké nerezové ploše, přímo před zraky hostů. Pokrmy je možné na tepanech grilovat, smažit, dusit i flambovat.
 
Třebaže ani Japonsko neminuly stánky rychlého občerstvení, tradiční restaurace, které spojují estetický a gastronomický zážitek, se tady stále těší velké oblibě. Pouze výjimečně potkáte člověka, který by jedl sám a v chvatu. Jídlo je záležitostí společenskou a téměř vše podávané v restauracích konzumují velké skupiny lidí. To platí především pro velká města, která žijí svým hektickým životem a malé zastavení je pro Japonce svátkem. Snad proto si tyto okamžiky užívají.
 
Kromě již zmíněné zdravé stravy totiž preferují schopnost kulinářské relaxace neboli vychutnání přípravy jídla. To vše splňuje japonský tepan – neboli horký stůl (v doslovném překladu „smažit na železné ploše“). Železná plocha se dnes nahrazuje hygienickým nerezem, ale způsob použití tepanu je stejný – potraviny se pokládají přímo na horkou plochu a postupně se obracejí. Teplotu je možné regulovat podle charakteru potravin. Přímý kontakt surovin s horkou nerezovou plochou zajišťuje okamžitý přenos tepla, doba přípravy je podstatně kratší, vše je rovnoměrně propečené, nepřidává se žádný tuk. Přípravu zvládne opravdu každý, jídlo je chutnější, nechybí přirozená vůně, suroviny se dají postupně přihřívat.

Foto: Miele

ab
ab
ab
ab
ab