Kategorie

Kvalitní příprava kávy doma? Jistě!

Kvalitní příprava kávy doma? Jistě!

Jestliže se odmítáte smířit s rozpustnou kávou, ale zároveň se tak úplně nechcete stát štamgastem své nejbližší kavárny, začínáte hledat alternativy. Naštěstí je jich tu spousta a můžete vybírat, co se vám a do vaší domácnosti hodí nejvíc.

Na prvním místě zmiňme dnes dost populární způsob přípravy kávy – nejméně náročný jak na údržbu, tak finančně a zároveň s výsledkem poměrně uspokojivým. Jedná se o kapslový kávovar. Výhodou rozhodně je již zmíněná nízká náročnost údržby, až na občasné omytí odkapávače — nevýhodou je naopak nutnost nepříliš elegantního způsobu recyklace kapslí a diskutabilní kvalita kávy, kterou jsou kapsle naplněny.

Variantou je samozřejmě i tradičnější kávovar bez kapslí, který si kávová zrna přímo namele a podle vámi zvoleného programu připraví přesně to, co si budete přát. Za kvalitu si v tomto případě člověk opravdu musí připlatit – tyto kávovary se mohou pohybovat už ve vyšších cenových relacích i na základě „jemnosti“, se kterou si můžete přípravu kávy volit. Pozor je pak nutné dávat především na to, zda stroj pravidelně podrobujete domáckému servisu – chytré kávovary už si umí automaticky monitorovat, kolik jejich údržbě věnujete pozornosti a případná porucha následkem nedobré péče vám při reklamaci nemusí projít!

Ne nutně elektrický spotřebič, který vypadá jako z poloviny minulého století – moka konvička. Finančně mnohem méně náročná investice a záruka spokojeného kavárníka s dobrým poměrem cena / výkon. Krom případného mlýnku na kávu, abyste za nízkou pořizovací cenu dostali z domácí přípravy kávy opravdu to nejlepší, vás žádné další komplikace nečekají. A co víc, na rozdíl od kapslových kávovarů si můžete sami volit, na jaké kávě si který den pochutnáte.

Jednou z dalších mnohých variant přípravy kávy je dnes poměrně populární frenchpress. A není divu, že je populární — opět se jedná o rychlou a levnou přípravu dobré kávy, která při správném postupu nemůže nikoho urazit. Principiálně se blíží moka konvičce, jen ho nemusíte stavit na plotnu — stačí zalít vodou z rychlovarné konvice (ideálně při teplotě 94°C), stlačit píst a máte hotovo.

Ať už se ale rozhodnete svůj domov obohatit kteroukoliv variantou, je příjemné spojit si kávu i s určitým rituálem, kdy si psychicky oddychnete a najdete pár minut pro ocenění té správné chuti.

Štítky:

káva
ab
ab
ab
ab
ab