Počet míst
Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru jídelního stolu je počet lidí, kteří u něj budou jíst. Nesmíme zapomenout ani na případné návštěvy či jednoduše na to, aby okolo vás byl dostatek volného prostoru. Důležitou roli také hraje rozmístění židlí, šířka 90 centimetrů nám poskytne dostatečný prostor i pro dekorace (například na Vánoce či jiné svátky).
Velikost a tvar
Rozměr jídelního stolu zpravidla udává především rozměr jídelny a již zmíněný počet strávníků. Zpravidla nejoblíbenějším tvarem je obdélník, je totiž prostorově nejméně náročný. Stoly kulaté a čtvercové v nás vzbuzují pocit svátečnosti, navíc vyžadují i více prostoru. Na druhou stranu kulatý stůl má výhodu tu, že nikoho ze strávníků neupřednostňuje, nestaví do čela a všichni stolující na sebe dobře vidí.
Materiál
Většina z nás se rozhodujeme především mezi dvěma materiály, buď sklem, nebo dřevem. Skleněné jídelní stoly jsou velice moderní, v interiéru působí vzdušně, ne tak mohutně. Sklo se výborně kombinuje s dalšími materiály, jako je kov nebo kámen. Někteří skleněné stoly ale odmítají, protože z něj mají pocit chladu. Zatímco dřevěné jídelní stoly se hodí takřka kamkoliv, má svou vůni, je příjemný na dotek a snadno se udržuje.
Židle ke stolu
Jakmile vyberete správný stůl, nastává druhá část – najít ty správné židle. Zde více než na designu záleží na pohodlí. Zpravidla bývají ty pravé jídelní židle vybaveny opěrkami na lokty, abychom je neměli na stole, nemusí to být ale nutnost. Pokud ale i přesto zvolíte židli s opěrákem na lokty, mělo by končit zhruba pod lopatkami.