Kategorie

Kuchyňské prkénko je zázračný pomocník, starejte se o ně dobře

Není tak docela jedno, na čem doma krájíte zeleninu, maso a jiné potraviny před vařením. Ano, plastové prkénko určitě poslouží a nic hrozného se nestane, ale práce s poctivým dřevěným prkénkem je přece jenom rozdíl. Ale co když se v něm více drží bakterie?

Špatná hygiena? Jen zdánlivě

Hned na úvod si vyjasněme jeden mýtus: Dřevěné kuchyňské prkénko nehostí bakterie lépe, než to plastové. Testy krájecích prkének z různých materiálů ukázaly, že jejich povrch je na tom zhruba stejně a rozdíl spočívá spíš v tom, jak pečlivě z něj odstraníte zbytky jídla. Není tedy pravděpodobné, že dřevěné prkénko nasákne například šťávu ze syrového masa, a ta vám později způsobí otravu.

Čištění prkénka

Dřevěné prkénko není dobré máčet ve vodě nebo na ně používat saponáty. Nasáknutí vodou může způsobit bobtnání a následné rozklížení, saponáty jsou zase často agresivní a mohou jídlu dodat podivnou vůni nebo chuť. Veškeré čištění navlhko by se tedy mělo provádět rozumně, bez velkého množství vody. Poté, co se mechanicky zbavíte všech snadno odstranitelných zbytků jídla, je dobré prkénko opláchnout vodou se lžící čistého, nebarveného octa. Zároveň jde o přírodní dezinfekci, která zbaví povrch prkénka nežádoucích bakterií. Ještě než prkénko zcela doschne, můžete je položit vodorovně pracovní plochou nahoru a posypat je hrubou solí. Ta z dřevěného prkénka vytáhne nejenom zbytek vlhkosti, ale také případné nežádoucí pachy, které v něm zůstaly po krájených surovinách. Sůl bude podobně fungovat například i na starším suchém prkénku, zvlášť pokud je společně uzavřete například do igelitového sáčku. Chcete-li být ještě důkladnější, můžete rozpůlit citrón a s jeho pomocí prkénko vydrhnout, dokud na něm sůl ještě je. Směs soli a citrónu pak nechte působit zhruba deset minut a spláchněte.

Ošetřování před dalším použitím

Podle četnosti užití prkénka impregnujeme jednou za měsíc až jednou za čtvrt roku. K ošetření dřevěných krájecích prkének se používá minerální olej. Vhodnou alternativou může být například olej mandlový nebo jiný druh, který snadno nežlukne (olivovému oleji se v tomto případě vyhněte, i když jej máte rádi). Malé množství oleje nalijte na prkénko a s použitím čisté utěrky je opatrně rozetřete. Nezapomeňte ani na okraje. Nechte olej chvíli vsakovat a případné přebytky neslévejte, ale vpracujte je do dřeva další čistou utěrkou.

ab
ab
ab
ab
ab