Krájecí prkénko V poslední době se rozmohla prkénka plastová, ale dřevěná klasika má své výhody. Tou první je životnost - dobře ošetřované dřevěné prkénko vydrží léta. Na rozdíl od těch plastových jsou šetrnější k vašim nožům, a testy překvapivě zjistily, že se v nich nedrží větší množství bakterií, jak se mnozí obáváme. Vyberte si tedy těžší dřevěné prkénko a napusťte je minerálním olejem, případně směsí minerálního oleje a včelího vosku (stejnou směs si můžete připravit na vařečky a další náčiní). Prkénka myjte v horké vodě nejlépe s přirozeně odbouratelným saponátem a nikdy je dlouho nenamáčejte, jinak se dřevo roztáhne a změní tvar.
Poctivá pánev
Ty nejsnazší a nejlepší pokrmy se dají připravit na kvalitní pánvi. Oblíbenou volbou je teflonová, ale univerzálnější bude pánev z nerezové oceli, která se hodí pro více různých způsobů přípravy. V závislosti na materiálu rukojeti ji můžete použít i v troubě.
Šéfkuchařský nůž
Ne, nemusíte mít model za pět tisíc, jeho přednosti nejspíš při běžném domácím provozu sotva oceníte. Nicméně neměli byste na něm šetřit. Dobré prkénko a nůž usnadní přípravu většiny jídel víc než co jiného. Nůž pro šéfkuchaře je široce použitelný model nože, který si poradí především se zeleninou, ale i s masem a jinými ingrediencemi.
Kuchyňský robot
Vaříte-li doma častěji, případně i pečete, připravujete marmelády a podobně, docela určitě se vám bude hodit kuchyňský robot. V tomto případě se rozhodně nevyplatí příliš šetřit, jde o elektrický přístroj, který musí fungovat spolehlivě a pokud možno dlouho. Jakmile si pořídíte kvalitní kuchyňský robot, zjistíte, kolika různými způsoby se dá použít. Zastane mixování, sekání, mísení těst i šlehání nebo strouhání. Obejdete se bez něj? Pravděpodobně ano. Ale pokud shledáte, že se vám hodí, našetřete si na lepší typ.
Hrnce a kastrůlky
Doby "luxusních" sad hrnců za třicet tisíc jsou pryč. Bez problémů použitelný hrnec dnes koupíte i pod tisíc korun, záleží jen na velikosti. A rozhodně jich nepotřebujete deset. Pořiďte si jeden střední a jeden větší hrnec a nejméně dva rendlíky s rukojetí - to by mělo pro běžné vaření bohatě stačit. Dávejte jen pozor na to, aby se vybraný materiál a model hodil pro váš typ varné desky.
Cedník, naběračky a jiné kovové náčiní
Tyto kovové pomůcky a nástroje nevyžadují velkou investici. Ano, dnes se dají koupit například designové cedníky za mnoho set korun, ale poslouží vám velmi podobně jako zdravý standard za stovku nebo dvě. Dejte přednost kovovému cedníku před plastovým a nerezu před smaltem. Pokud seženete sadu hrnce s cedníkovou vložkou na těstoviny, bude váš život zas o něco snazší.
Pečicí plechy
Jestliže pravidelně pečete, budou se vám hodit dva mělké plechy přes celou šířku trouby a jeden hlubší o menší šířce. Klasické černé plechy nejsou ideální, světlejší nepřilnavé však seženete také za dostupnou cenu.
Mísy na těsto
Většina z nás je zvyklá připravovat těsto v plastových mísách, ale skleněné nebo keramické mají svoje výhody. Tou hlavní je stabilita, která umožňuje i docela energické míchání vařečkou nebo rukou, podle typu těsta. Zadělávací mísa je v každém případě jednoduchá nádoba, která nemusí stát mnoho. Připlaťte si spíš jenom v případě, že si chcete při pečení zlepšit náladu používáním misky s pěkným dekorem.