Novodobé trouby na pečení jsou elektrické. Ještě před pár lety se používaly také plynové, ale u nich se obtížně regulovala teplota pečení. Při plánování nákupu nové kuchyně a kuchyňských spotřebičů musíme zvážit, zda chceme pořídit sporák volně stojící nebo vestavný.
Vestavné, nebo volně stojící?
Volně stojící sporáky jsou široké 50 cm nebo 60 cm, vestavby vždy 60 cm. U vestavěných trub si musíme ještě zvolit, má-li být trouba samostatná nebo polyvalentní – tedy ovládající varnou desku nad sebou. Samostatnou vestavěnou troubu můžeme umístit jak klasicky pod varnou desku, tak prakticky do zvýšené polohy – nemusíme se pak k pekáčům ohýbat a manipulace s horkými nádobami je bezpečnější.
Trouby inteligentní a bezpečné
Trouby se vyrábějí v rozmanitých designových řadách a vybere si opravdu každý – od nabídky jednoduchého hranatého designu, přes klasický až po rustikální zdobený styl. Největší výběr spotřebičů je v nerezové barvě, nově si můžeme pořídit také troubu v hliníkovém nebo titanovém provedení – vždy v kombinaci s prosklenými dveřmi. Barevnými stálicemi jsou bílá a černá, ta však bývá často doplněna o zlatavé doplňky rustikálního stylu. Jelikož prosklení tvoří poměrně velkou část přední plochy trouby, vybírejme troubu s kvalitním zasklením dvířek. Samozřejmostí je dvojité nebo až trojité sklo chlazené speciálním ventilátorem, aby povrch skla nepřekročil teplotu kolem 60°C. Zamezíme tak popálení dětí nebo domácích mazlíčků, kteří zvědavě nakukují do trouby. Elektrické pečící trouby jsou vybaveny citlivým systémem nastavování teploty. V rozpětí od 35°C do 300°C můžeme s přesností na jeden stupeň nastavit teplotu pečení. Není třeba troubu předem předehřívat.
Nezbytné funkce kuchyňské trouby
Dnešní trouby jsou vybaveny řadou funkcí, pomocí kterých docílíme vynikajících výsledků. Horkovzdušná trouba – trouba s ventilátorem a kruhovým topným tělesem. Tento režim nám umožní péci několik různých jídel najednou, aniž by došlo ke smíchání vůní. Ventilátor rovnoměrně rozhání teplo po celé troubě. Toto pečení je vhodné na pečení buchty, pečiva apod. Možnost pečení ve více úrovních šetří čas a elektrickou energii. Funkce rozmrazování – pomocí teplého nebo studeného vzduchu šetrně rozmrazí i citlivé potraviny. Gril – používá se buď samostatně nebo v kombinaci s ventilátorem. S touto funkcí vykouzlíme křupavou kůrčičku. Další funkce – klasický ohřev (vhodné pro přípravu pečiva a koláčů), programátor, minutka, nízkoteplotní funkce (udržují již hotové jídlo v teplotě k podávání, vhodné také na kynutí těsta).