Kategorie

Kouzlo pro připálené hrnce a pánve

Téměř na všechnu kuchyňskou špínu existuje nějaký speciální čisticí přípravek. Platí to i pro nerezové hrnce nebo litinové pánve. Kupované detergenty však mají svoje nevýhody, nejsou právě ekologické a některé použijeme sotva jednou do roka, takže zbytečně zabírají místo.

Na Světě bydlení vždycky raději doporučíme úsporný a méně agresivní způsob čištění - samozřejmě pokud takový existuje. U připáleniny to pochopitelně může být trochu problém. Prvním logickým nápadem bývá vzít drátěnku a kastrol pořádně vydrbat, ale málokterý materiál to snese bez úhony a vy na takové práci dost možná necháte zápěstí. Než se tedy pustíte do mechanického drhnutí, nejdřív si zkuste námahu podstatně ulehčit.

Ocet a soda

Základem této metody jsou dvě suroviny, které doma pravděpodobně budete mít: Ocet (pokud je to možné, preferujeme při čištění ten nedobarvovaný) a jedlá soda. Každá zvlášť poslouží jako velmi účinný přírodní čistič - ocet má dezinfekční účinky, soda narušuje strukturu nečistoty a obě látky umí odmašťovat nebo zbavovat pachů. Pokud ale obojí zkombinujete, čištění teprve dostane grády. Ocet a soda dohromady totiž tvoří kypící a bublající směs, která se sama od sebe mírně zahřívá. Pokud přímo nezvládne kompletně odstranit nečistotu, rozhodně vám zásadně pomůže. Kromě sody a octa budete k práci potřebovat ještě zhruba hrnek vody, podle velikosti připálené pánve nebo hrnce, a houbičku s drsnou stranou, případně drátěnku. Záleží jen na tom, z jakého materiálu je vaše nádobí a jak hrubé čištění tedy snese.

Jak na to?

V každém případě je vhodné nenechávat připáleninu dlouho zasychat. Různé druhy jídla se chovají při spálení jinak, ale obecně platí, že zcela vychladlá a ztvrdlá spálenina se podobá spíš kamenné usazenině a nádobí se nechce pustit. Do nádoby nalijte vodu tak, aby bylo zakryté celé dno a případně i ta část stěn, která je také zasažená připáleninou. Přidejte zhruba jeden šálek octa a na plotně přiveďte směs k varu. Když začne probublávat, měla by se část spáleniny začít sama uvolňovat. Nádobu sundejte z plamene, počkejte, až přestane bublat, a nasypte do ní dvě lžíce jedlé sody. Směs začne pěnit. Nechte tuto reakci chvíli probíhat, a pak tekutinu i se sodou vylijte. Přesvědčte se, že jsou hrnec nebo pánev dostatečně chladné, abyste je mohli začít ručně čistit. Pokud špína nejde dolů při kontaktu s hrubou stranou houbičky nebo s drátěnkou, smíchejte ještě trochu sody s vodou a vzniklou pastu nechte na postižených místech chvíli působit. Drhnutí se nakonec nevyhnete, ale s tímto postupem by měl být celý proces daleko méně namáhavý a při troše cviku i rychlejší.

ab
ab
ab
ab
ab