Kategorie

Košík plný jablek – zimní řez

Přerostlá a neudržovaná jabloň dává plody čím dál tím menší až nakonec pěstitel začne uvažovat o pokácení. Naučit se několik základních pravidel řezu a kdy jej provádět, není nic, co bychom nezvládli.
Hlavní důvody řezu ovocných dřevin můžou být jak zdravotní, tak i estetické. Vhodným řezem podporujeme či omezujeme bujení a regulujeme tak kvalitu a bohatost plodů či květů. Udržováním koruny si usnadníme i dostupnost při sklizni.

Správná výživa se projeví na vzhledu plodu

Řez ano či ne?

V zimě se provádí podpůrný udržovací řez, aby se dřevina udržela v dobré plodnosti. Pouze řezem však jabloň k produktivní plodnosti nedonutíme. Musíme pamatovat i na odpovídající výživu, jinak bude naše snaha zbytečná. Zimním řezem podpoříme dobrou květní násadu u pomalu rostoucích odrůd jabloní jako jsou například Rubín, Gloster nebo Melrose. U ostatních, bujně rostoucích jabloní (Jonagold, James Grieve, Idared, Golden Delicious) ponecháme řez raději až na léto, protože bychom se dočkali jen spousty “vlků“ (neplodných výhonů), které by zahušťovaly korunu. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů.

Kdy méně je více

Každý stromek, byť i ošetřovaný pravidelným řezem, časem zestárne. Tehdy provádíme hlubší řez do starého dřeva, včetně zkrácení hlavních větví i odplozeného obrostu – tzv. zmlazovací řez. Nejdříve odstraníme slabé, nemocné či odumřelé větve (ořezáváme až na zdravé dřevo), pak výhony rostoucí do středu koruny. Uvnitř stromu ponecháme jen mladé letorosty (ty co narostly během jednoho roku), které zakrátíme. Později se z nich vyvine plodonosné dřevo, což je naším cílem. Zmladit, prosvětlit a provzdušnit celý objem koruny. U hodně přestárlých stromů se vyvarujeme radikálního zmlazovacího řezu, který vede pouze k metlovité koruně a celá práce tak přijde nazmar. Pěstitel to nakonec vzdá. Máme dvě možnosti, jak stromek omladit. Buď rozložíme zmlazovací řez na dva až tři roky, kdy postupně odstraňujeme kolmo rostoucí letorosty a korunu tvarujeme na výhony rostoucí vodorovně či mírně šikmo dolů, směrem ven z koruny. Druhou variantou je přeroubování jabloně.

Řezné rány vždy ošetříme stromovým balzámem, aby nedošlo k napadení infekcí a vysychání dřeva

Omezený řez

Pěstitelé začínají zavádět i novější tvarování ovocných stromků metodou Solax. Základem je omezený řez, kdy se plodnost podporuje přirozeným ohýbáním výhonků a následným vyvazováním do polohy příznivé pro vývoj plodného obrostu. Ve třetím roce po výsadbě se úroda pohybuje už kolem 13 kg na strom.

Čím řezat?

Především je potřeba pracovat s kvalitními, ostrými pilami a pilkami, které upotřebíme k odstraňování silnějších a pevnějších větví. Na slabší větve postačí zahradnické nůžky. K začišťování ran po odřezaných větvích potřebujeme zahradnický nůž, nejlépe takzvanou žabku. Při práci dbáme na to, aby všechny řezy byly hladké, s čistými neotřepenými okraji. Odřezané větve ihned odklidíme. Měkké části můžeme kompostovat, nemocné dřevnaté části spálíme.
ab
ab
ab
ab
ab