Kiwi jsou výborným doplňkem našeho jídelníčku. Nejvíce výživných hodnot získáme jejich konzumací v syrovém stavu. Obsahují důležité vitamíny, minerály i stopové prvky.
Kiwi nám bude dvakrát tak více chutnat, pokud si ho utrhneme z keříku přímo na zahrádce. Plody, které dozrávají v našich podmínkách, mohou být sice o něco menší, než jejich protějšky v oblastech jejich přirozeného růstu, vitamínu C však mají i u nás dostatek.
Zdraví
Kiwi je díky obsahu většiny vitamínů a nízké kalorické hodnotě ideální potravinou. Je výživnější než kterékoliv jiné ovoce. V jednom kiwi najdeme 120 % doporučené denní dávky vitaminu C, obsahuje ho 10krát více než jablka nebo citróny. V kiwi najdeme také vitamíny A, B1, B2, E a karoten. Ze stopových prvků obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík a vápník. Výživná hodnota 100g dužniny je 277 joulů (29 kcal). Kiwi podporuje látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje vidění. Pomáhá zvládat stres a zvyšuje schopnost koncentrace a soustředění. Konzumace kiwi dokonce podporuje tvorbu hormonů pro dobrou náladu a přispívá ke zdravé funkci srdce a svalů. Má pozitivní vliv na růst kostí, pomáhá při krvácení dásní a paradentóze. V zimě se díky kiwi můžeme vyhnout chřipkám, nachlazení a rýmě. Kiwi je bohaté na bílkoviny, bohužel na některé obsažené bílkoviny jsou někteří lidé alergičtí a kiwi se pro ně tak stává zakázaným jídlem.
Použití kiwi v kuchyni
Kiwi můžeme jíst syrové nebo tepelně upravené. Většina lidí si kiwi před konzumací loupe, ale není to podmínkou. Kiwi můžeme klidně jíst jako jablko, protože jeho povrch nebývá výrazně chemicky ošetřen jako například u citrusů. Stačí jej umýt a můžeme se do něj zakousnout. Nejlepší způsob, jak jíst kiwi, pokud je nechceme jíst se slupkou, je rozpůlit je a lžičkou vydlabat zelenou dužinu. Pokud chceme kiwi oloupat, kromě nože se dá také snadno použít škrabka na brambory. Kiwi chutná nejlépe v čerstvém stavu, ale můžeme z něj dělat i kompoty, koláče, ovocné dezerty, marmelády, používají se ke zdobení dezertů a výrobků studené kuchyně. V poslední době se kiwi také používá při výrobě džusů nebo míchání koktejlů. Samozřejmě můžeme kiwi i sušit.
Skladování
Většinu druhů kiwi můžeme skladovat. Pokud utrhneme nebo koupíme tvrdé, ještě nezralé kiwi, můžeme ho doma v teple nechat dozrát. Mějte na paměti, že mačkáním proces zrání neurychlíme. Při teplotě kolem 1°C a vzdušné vlhkosti asi 80 - 90 % můžeme kiwi skladovat až pět týdnů.