Kategorie

Keramické nože: Praktický i křehký vynález

Považujete oblibu keramických nožů jenom za módu? Opravdu se v posledních letech staly populárnějšími, ale svoje nesporné výhody mají. Jenom je nesmíte považovat za univerzální nástroj, kterým naporcujete kuře nebo otevřete konzervu.
Keramický nůž vypadá křehce a možná proto nebudí v některých velkou důvěru. Nemusíte se ale bát, pokud víte, co od takového nože chcete. Pokud máte tendenci používat svůj běžný kuchyňský nůž trochu krutým způsobem jako univerzální porcovací nástroj, v případě keramického budete muset svoje zvyklosti přehodnotit.

Keramický nůž je expert na přesné krájení

Většina potravin, které potřebujeme v kuchyni nakrájet, je spíš měkčích, a jejich hmota před ostřím nože trochu ustupuje – ať už jde o zeleninu, čerstvé maso bez kostí nebo třeba pečivo. S nimi si keramický nůž poradí nejen bez problému, ale často dokonce lépe než nůž ocelový. Důvodem je vyšší tvrdost keramiky v porovnání s ocelí, která zaručuje delší trvání perfektní ostrosti. S keramickým nožem bude mnohem snazší nakrájet rajče na tenké plátky, aniž by se vám ostří po zelenině svezlo nebo ji naopak částečně rozdrtilo o krájecí podložku. Investujete-li do opravdu kvalitního keramického nože, půjde vám krájení skutečně jedna báseň.

Výhody a nevýhody keramických nožů

+ Vydrží ostré několik let, takže se nemusíte doma trápit s broušením nebo za ně platit profesionálům. + Jsou lehké a lépe se s nimi pracuje. + Jsou tvrdší než nože ocelové, a v porovnání s průměrným kovovým nožem také ostřejší. + Jsou ideální na měkčí potraviny, které nakrájí tak jemně, jako se vám to s běžným nožem těžko povede. + Jejich materiál nemá takový vliv na chuť a vzhled potravin a nezůstávají na něm tolik skvrny. - Je třeba na ně dávat mnohem větší pozor, snadno se rozbijí nebo se jim poškodí křehké ostří. - Nelze je použít na kosti, mražené potraviny a jiné tvrdé materiály. - Za kvalitní keramický nůž zaplatíte obvykle více než za ocelový. - Kvůli své křehkosti se také mohou snáze poškodit při nedokonalém skladování. - Lehký nůž sice tolik neunaví ruku, ale je snazší jej v nepozornosti například shodit z kuchyňské linky.

Odolný, ale křehký

Jak jdou tyto dvě charakteristiky dohromady? Jednoduše. Keramický nůž jen tak něco neztupí a navíc pochopitelně nepodléhá korozi – to z něj mimochodem dělá ideální volbu pro některé extrémní podmínky, jako je například potápění. Tyto vlastnosti se ale samozřejmě hodí i v domácnosti, zvlášť pokud nejsme profesionální kuchaři a nechce se nám nůž pravidelně obtahovat ocílkou nebo brousit. Keramika si i bez broušení dlouho zachová svoje vlastnosti a stane se skvělým každodenním pomocníkem. Keramickému ostří ovšem hrozí jiné nebezpečí, má totiž nízkou odolnost při ohnutí. V praxi to znamená, že stačí trocha neopatrnosti, aby se keramickému noži ulomila špička nebo se vylomil přímo kus ostří. Dejte proto dobrý pozor a nevystavujte čepel nože tlakům z boku. Nedávejte je do myčky (není k tomu ani důvod, keramický nůž obvykle stačí opláchnout vodou se saponátem a lehce otřít) a nepoužívejte je na tvrdší potraviny.

Nebojte se keramiky

Nebylo by samozřejmě rozumné si v kuchyni na každou drobnost pořizovat zvláštní nástroj, ale keramický nůž má svůj smysl i dostatečně široké použití. Symbolizuje nový přístup k vaření, při kterém vám záleží na co nejlepším výsledku a nejde už jenom o to nasytit žaludek. Pokud doma během týdne často vaříte z čerstvých potravin a chcete, aby vám práce šla lépe od ruky, investice do keramického nože se určitě vyplatí.

Kde nakoupit?

Ceratio - pravé keramické nože, ostré a bezpečné
ab
ab
ab
ab
ab