Považujete oblibu keramických nožů jenom za módu? Opravdu se v posledních letech staly populárnějšími, ale svoje nesporné výhody mají. Jenom je nesmíte považovat za univerzální nástroj, kterým naporcujete kuře nebo otevřete konzervu.
Keramický nůž vypadá křehce a možná proto nebudí v některých velkou důvěru. Nemusíte se ale bát, pokud víte, co od takového nože chcete. Pokud máte tendenci používat svůj běžný kuchyňský nůž trochu krutým způsobem jako univerzální porcovací nástroj, v případě keramického budete muset svoje zvyklosti přehodnotit.
Keramický nůž je expert na přesné krájení
Většina potravin, které potřebujeme v kuchyni nakrájet, je spíš měkčích, a jejich hmota před ostřím nože trochu ustupuje – ať už jde o zeleninu, čerstvé maso bez kostí nebo třeba pečivo. S nimi si keramický nůž poradí nejen bez problému, ale často dokonce lépe než nůž ocelový. Důvodem je vyšší tvrdost keramiky v porovnání s ocelí, která zaručuje delší trvání perfektní ostrosti. S keramickým nožem bude mnohem snazší nakrájet rajče na tenké plátky, aniž by se vám ostří po zelenině svezlo nebo ji naopak částečně rozdrtilo o krájecí podložku. Investujete-li do opravdu kvalitního keramického nože, půjde vám krájení skutečně jedna báseň.
Výhody a nevýhody keramických nožů+ Vydrží ostré několik let, takže se nemusíte doma trápit s broušením nebo za ně platit profesionálům. + Jsou lehké a lépe se s nimi pracuje. + Jsou tvrdší než nože ocelové, a v porovnání s průměrným kovovým nožem také ostřejší. + Jsou ideální na měkčí potraviny, které nakrájí tak jemně, jako se vám to s běžným nožem těžko povede. + Jejich materiál nemá takový vliv na chuť a vzhled potravin a nezůstávají na něm tolik skvrny. - Je třeba na ně dávat mnohem větší pozor, snadno se rozbijí nebo se jim poškodí křehké ostří. - Nelze je použít na kosti, mražené potraviny a jiné tvrdé materiály. - Za kvalitní keramický nůž zaplatíte obvykle více než za ocelový. - Kvůli své křehkosti se také mohou snáze poškodit při nedokonalém skladování. - Lehký nůž sice tolik neunaví ruku, ale je snazší jej v nepozornosti například shodit z kuchyňské linky. |