Pokud patříte mezi tu část populace, která si nenechá vzít svoji chvilku na espresso, pak jste možná uvažovali o tom, že tu "malou zázračnou skříňku na kafe" by bylo dobré mít doma. Pak už se nebudete muset brodit závějemi do kavárny na vytoužené presso.
Patřím mezi ty, kdo pijí kávu především kvůli chuti a kvůli povzbudivým účinkům až ve druhé řadě. Turka jsem zavrhl hned po prvním ochutnání a instantní káva mě přestala uspokojovat. Zkrátka, pěkně přepasírované presso do nahřátého hrnečku, zalité horkým mlékem má něco do sebe. Menší nevýhodou tohoto způsobu konzumace je nutnost návštěvy kavárny nebo lepší restaurace a také vyšší cena, než je tomu u kafíčka z domácích zásob. Pokud už jste také uvažovali o koupi pressovaru, ale stále nejste pevně rozhodnutí, pak vězte, že to stojí za to. Pojďme se podívat, na co si dát při výběru pozor. V současné době je na trhu nepřeberné množství přístrojů na výrobu pressa. Je možné je rozdělit do několika kategorií, princip je však už ze samotné podstaty výroby pressa stejný.
Vychutnejte si šálek horkého espressa v pohodlí vašeho domova
Za pět nebo za patnáct?
První z nich jsou přístroje do pěti tisíc korun – v této třídě najdete základní modely pro přípravu pressa, které se mezi sebou liší snad jen v designu, ve značce a v dodávaném příslušenství. Druhou kategorií jsou přístroje do patnácti tisíc korun – v této třídě již najdete espressa, která se vybavením vyrovnají profesionálním strojům, ale nejsou určena pro restaurační provoz. Třetí skupina jsou přístroje nad patnáct tisíc korun – vesměs se jedná o profesionální přístroje, malou část této skupiny tvoří designové skvosty pro domácnosti. Samostatnou skupinou jsou pákové přístroje, k jejich obsluze je však nutné mít alespoň základní zkušenosti s výrobou kávy a proto se nehodí pro úplné začátečníky.
Retrostyl je u strojů na espresso velmi populární
Jak to funguje?
Princip práce všech přístrojů pro výrobu espressa je stejný – přes namletou kávu se pod tlakem prožene horká voda a výsledkem je voňavé presso s bohatou pěnou. Cenový rozdíl je daný z velké části celkovým zpracováním a provedením přístroje. U střední kategorie strojů je většinou zabudovaný mlýnek na kávu, takže si můžete vždy připravit čerstvě umletou kávu. Většina z nich je také ovládána elektronicky, kdežto levnější přístroje mají mechanické ovladače. V poslední době se na trhu objevily i kombinované přístroje, které v sobě integrují pressovar i klasický kávovar na překapávanou kávu nebo čaj. Jejich cena je v průměru o jeden až dva tisíce vyšší než u stejných modelů bez kávovaru. Může to být zajímavá alternativa, pokud má váš partner či partnerka zálibu v překapávané kávě nebo v čaji.
Rozdíl mezi základním a vyšším modelem stroje je jasný na první pohled
Tlačit přiměřeně
Nejdůležitějším parametrem při výrobě pressa je tlak, pod kterým je horká voda vháněna do rozemleté kávy. Názory na jeho velikost jsou různé, nejčastěji se však setkáte s tvrzením, že ideální tlak je 8–9 bar. Jelikož při samotném "pressování" dochází k poměrně výrazné ztrátě energie, je tlak v přístrojích naddimenzovaný. Standardně se tedy setkáte s udávaným maximálním tlakem 15 bar, ten se vlivem úniků energie v důsledku sníží na oněch požadovaných 8–9 bar. Pokud by byl ve specifikaci udávaný tlak nižší, raději se mu vyhněte, předejdete tak zbytečnému zklamání.
Nepřipomíná vám trošku ferrari?
Mletá nebo kapsle?
Druhou důležitou věcí je to, jakou kávu je možné pro výrobu pressa použít. Většina přístrojů umožňuje používat běžnou mletou kávu, některé však pracují správně pouze s kávovými kapslemi – kapsle vypadá jako kulatý sáček na čaj, ve kterém je napěchována mletá káva. Kapsle mají velkou výhodu v tom, že jsou bezúdržbové, stačí sáček vyjmout a vyhodit. Nevýhodu však je vyšší cena a poměrně omezená nabídka na trhu, nabídka běžné mleté kávy je mnohem širší.
Káva jak ji známe... a jak ji máme rádi
Voda je základ
Poměrně důležitým parametrem je velikost zásobníku na vodu. Na rozdíl od profesionálních přístrojů nepotřebují domácí pressovary přívod vody. Nádržka mívá objem kolem 1,5 litru. Ačkoliv se to může zdát málo, pro běžnou potřebu (6–7 šálků kávy) je to dostačující. Velice příjemná je také možnost nahřátí šálků na bloku, kterým prochází horká voda a vývod horké páry pro našlehání mléka na cappuccino.
Nelekejte se duchů ve stroji
Při každém zapnutí pressovar zahrčí – nemějte obavy, je to běžný zvuk, který vydává čerpadlo. Také při samotné výrobě pressa čerpadlo hrčí. Hluk není většinou velký, je však znatelný, což je dáno i tím, že provoz pressovaru většinou neslyšíte v rušném prostředí kavárny či restaurace. S podobným efektem se setkáte při šlehání mléka, pára bude syčet, což je její typická vlastnost, takže nemějte strach.
Designovým výstřelkům se meze nekladou
Káva je umění
Pokud se vám první šálek domácího pressa nepodaří podle vlastních představ, nezoufejte. Výroba kávy je podobným uměním, jako kouření dýmky – správné chuti a bohaté pěny dosáhnete až po několika vyrobených šálcích. Správné espresso by mělo mít hustou pěnu jednolité barvy, pokud na ni nasypete cukr, tak by pro zrnka mělo být obtížnější propadnout se ke dnu šálku. Při pití se má pěna udržovat na stěně šálku. Příště si povíme něco víc o druzích kávy, o její přípravě a konzumaci.