Kategorie

Kapr a jiné vánoční ryby - víte, jak je vybrat?

Kapr k českým Vánocům neodmyslitelně patří. U vánočního stolu se ale čím dám tím častěji zabydlují i jiné druhy ryb. Přinášíme několik užitečných rad, jak na jejich výběr i přípravu.
Rybí maso obsahuje cenné vitamíny (A, B, D, E) i minerální látky (draslík, sodík, vápník, železo) a zejména nenasycené mastné kyseliny. Je obsažena hlavně v tuku mořských ryb, ale najdeme ji i u některých sladkovodních.

Jak poznat čerstvou rybu?

Povrch ryby je neporušený, pokrytý kovovým leskem. Kůže je natažená a pružná. Zmáčkneme-li na kůži, důlek by se měl za chvilku opět vyrovnat. Na kůži je jen minimální množství hlenu a šupiny pevně drží na tělu. Oči jsou jasné s vypouklou rohovkou. Žábry jsou červené nebo růžové, pozor na hnědé nebo šedé zbarvení. Žábry mají kolem sebe jen malé množství hlenu. Řitní otvor je uzavřený. Vnitřnosti jsou pevné a v žádné případě by neměly zapáchat. Kosti drží pevně v mase a jdou oddělit jen ztěžka.

Jak správně zabít rybu?

Rybu zabalíme do utěrky, aby se nám dobře držela a neklouzala. Položíme ji na tvrdou podložku a klepneme ji do místa nad očima do hlavy, vhodná je k tomu například palička na maso. Menším rybám již nemusíme odřezávat hlavu, větším přeřízneme ostrým nožem páteř za hlavou.

Máme šupináče. Jak odstranit šupiny?

Vzhledem k tomu, že se zaschlé šupiny odstraňují špatně, pustíme se do práce bezprostředně po zabití ryby. Nejlépe je začít u ocasu. Tupou stranou nože odstraníme dvě až tři řady šupin. Potom rybu pevně uchopíme za oškrabané místo a od tohoto místa přejíždíme prsty směrem k hlavě, čímž šupiny vyvrátíme. Zbylé šupiny odstraníme nožem. Ti zkušenější mohou vyzkoušet odstranit šupiny ostrým, úzkým nožem. U ocasu se vjede pod šupiny a pohybem směrem k hlavě se šupiny odřezávají od kůže. Pokud se chystáme škrábat již starší rybu, je vhodné ji nejdříve spařit.

Jak vykuchat rybu?

Rybu rozřízneme ostrým nožem od řitního otvoru až k hlavě. Snažíme se proříznout kůži jen pod povrchem, abychom neporušili vnitřnosti, zejména žlučový váček, který je blízko hlavy. Pokud se žluč vylije, vnitřnosti nemůžeme použít. Také zasažené maso odkrájíme. Po rozkrojení ryby vnitřnosti vybereme od zadu k hlavě. Žlučový váček a střeva nekonzumujeme.
Foto: www.thinkstockphotos.com
ab
ab
ab
ab
ab