Kategorie

Kalendář kuchyňského úklidu

Je toho spousta - drobnosti, na které je třeba v kuchyni pamatovat. Každý den, jednou za týden, nebo alespoň jednou za měsíc. Nejlepší bude si to všechno napsat.

Jak často byste měli měnit textilní kuchyňské utěrky? Na tuhle a další otázky odpovíme v dnešním článku. Seznam si můžete jednoduše vytisknout a pravidelně podle něj kontrolovat všechny nezbytné jednotlivosti. Po čase vám systém určitě přejde do krve.

Co udělat denně?

Špinavé nádobí srovnejte do myčky, umyté ukliďte do kredencí a zásuvek. Setřete všechnu nečistotu, která se přes den objevila na pracovních a jídelních plochách, a smeťte drobky. Zběžně zameťte podlahu, kam se nepochybně zatoulala část snídaně nebo večeře. Vypláchněte dřez. Pokud to jenom trochu jde, nenechávejte v něm žádné špinavé nádobí. Zkontrolujte základní čistotu konvice, topinkovače a dalších přístrojů, které se přes den používaly.

Na co pamatovat jednou za týden?

Projděte ledničku a vytřiďte prošlé, zkažené nebo jinak nepoživatelné potraviny. Umyjte dřez i jeho okolí čisticím prostředkem. Vyčistěte vnitřek mikrovlnné trouby. Vyčistěte další přístroje - odstraňte vodní kámen a fleky z konvice, zbavte toaster drobků, pročistěte kávovar octovou vodou a nechte vyschnout. Pořádně vyperte houbičky a hadříky. Vyměňte textilní utěrky. Umyjte podlahy a kachličky nad pracovní plochou.

Co byste měli udělat jednou za měsíc?

Vyčistěte mrazničku nebo mrazicí box a vyhoďte, co vyhozeno být musí. Pokud máte kvalitní lednici a dobře jste ji nastavili, odmrazování každý měsíc by nemělo být potřeba. Vyčistěte myčku na nádobí. Vyčistěte odkapávač na nádobí. Zkontrolujte dlouhodobější zásoby ve spižírně a vytřiďte potraviny, které je třeba vyhodit. Doplňte dlouhodobé zásoby, pokud je to nutné.

A na co stačí pamatovat jednou za čtvrt roku?

Odpojte lednici od elektrického proudu, odmrazte ji a pořádně vyčistěte, včetně prostoru za ní a pod ní. Vyčistěte troubu. Projděte koření a další suché přísady, vyhoďte nepoužitelné, doplňte zásoby. Zkontrolujte správné uložení nádobí, příborů i všech dalších pomůcek, pokud je to nutné, uspořádejte je. Při té příležitosti si všimněte poškozených věcí, například naťuknutých hrnečků nebo talířů s prasklinami. Pokud jsou znatelnější, nádobí se raději zbavte, aby se vám nerozsypalo pod rukama.

ab
ab
ab
ab
ab