Kategorie

Kalabasa – okurka okrasná i jedlá

Setkali jste se už s kalabasou? Pokud nevíte, že taková zelenina existuje, určitě vás o ní bude zajímat několik základních informací.
Vzpomínáte si na obrovský pěstitelský hit, kterým se kdysi staly cukety? Inzeráty se jen hemžily nabídkami semen, zahrádkáři je sháněli kde se dalo a něžné pohlaví sbíralo recepty na cuketovou krmi ostošest. Všechno je pomíjivé, zájem opadl a cuketa se stala běžnou zeleninou. Ale zahrádkáři objeví vždycky něco nového a neobvyklého a chtějí to, co ten druhý nemá. Třeba okurku, kterou lze sklízet „na pokračování“.

Kalabasa v syrovém stavu připomíná okurku

Až 1,5 metrů dlouhé plody

Původním domovem kalabasy je Mexiko a Kostarika, kde roste jako strom. Setkat se s ní lze i v Karibiku, Střední Americe, ale i v Africe. V našich podmínkách se kalabase daří pouze jako jednoleté, drsně chlupaté bylině s popínavou lodyhou a světle zelenými, většinou srdčitými nebo ledvinovitými listy. Kvete bílými květy na dlouhých stopkách. Plody jasně zelené barvy bývají válcovité – ale bývají také protáhlé i zašpičatělé – dorůstají délky 0,3–1,5 m. Kalabasa vyžaduje bohaté a dobře vyhnojené půdy. Pěstování je podobné jako u jiných tykvovitých, nejlépe ve fóliovnících nebo studených sklenících. Předpěstovanou sadbu vysazujeme k opoře v polovině května do sponu 1 × 1 m.

Využití plodů

V plné zralosti oplodí zdřevnatí a dužnina vyschne. Suché vyčištěné plody, respektive jejich slupka, se používaly jako nádoby na tekutiny, plováky nebo k výrobě hudebních nástrojů. Z kalabasy se dodnes vyrábí řada dekorativních předmětů a v oblasti Guadeloupe se dokonce pořádá i festival kalabasy. Mladé plody lze použít do salátů, nakládat do octových nálevů nebo připravovat pokrmy obdobně jako z cukety. Kalabasu je možné sklízet po částech, zbytek plodu ponechaný na rostlině se nekazí. Podle tradiční antilské medicíny napomáhá hojení ran a léčení močových a trávicích potíží.

Vhodná úprava nám umožní udělat z kalabasy opravdovou delikatesu
Recept – dušená kalabasa s koprem Suroviny: 0,5 kg kalabasy, 50 g másla, 1 svazek kopru, 1 polévkovou lžíci pažitky, 3 polévkové lžíce šlehačky Mladé, ještě křehké plody kalabasy omyjeme a nakrájíme na širší plátky, vložíme do skleněné misky, přidáme sůl a máslo a přiklopené dusíme asi 10 minut. Mezitím opereme a nakrájíme čerstvý kopr a pažitku a spolu se šlehačkou přidáme k dušené kalabase. Podle potřeby přisolíme a ještě asi 1 minutu prohřejeme. Podáváme s vařenými brambory.
ab
ab
ab
ab
ab