Nemusíte čekat, až se kaštany objeví na vánočních trzích. Připravte si je doma a vyzkoušejte naše tipy.
Komunistická éra tuto exotickou pochoutku nadobro zmrazila na dlouhá léta, jen slovenská kuchyně si svoji tradici nenechala vzít. Dnes si dobroty z pečených kaštanů může dopřát každý.
Tisíciletý strom
Kaštanovník se pěstuje v teplejších nebo chráněných polohách, převážně ve vinorodých oblastech. Ve větším množství se však vyskytuje jen v oblastech Středomoří: Francii, Itálii, Turecku a Španělsku. I když jde o teplomilnou dřevinu, aklimatizoval se kaštanovník v Čechách na některých místech tak dobře, že snáší i drsné podmínky hor. Na Slovensko první sazenice přivezli nejprve Římané a později znovu Turci.
Stromy jedlého kaštanu se dožívají vysokého věku, který lze srovnat snad jen s olivovníkem. Nejstarší exemplář kaštanovníku na Sicílii je stár tisíc let, ale když zavítáte do nitranského okresu do vesničky Modrý Kameň spatříte třistaleté kmeny na vlastní oči.
Tato lokalita je vzácná nejen kaštanovým sadem čítajícím kolem tři a půl tisíce letitých stromů, ale i neobvyklou tradicí. Každoročně jsou tu pořádány kaštanové slavnosti, na nichž lze ochutnat snad vše co se z jedlých kaštanů dá vykouzlit.
Jedlé kaštany a víno
Nejen plody kaštanu jedlého jsou tím užitečným, co vysoký strom lidem poskytuje. Jeho dřevo je totiž velmi kvalitní, dobře se opracovává, je tvrdé stejně jako dubové a proto i dobře odolává hnilobě. To je jeden z důvodů proč Italští vinaři používají sudy z kaštanového dřeva.
Dužina jedlých kaštanů je po dietetické stránce významným produktem. Obsahuje asi 60 % škrobu, menší množství bílkovin, sacharidů, minerálních látek a vitamínů. Vysoký podíl vlákniny řadí jedlé kaštany mezi pokrmy podporující zdravé zažívání, což je ideálním doplňkem běžné stravy i zeštíhlovací diety.
Jak upéct kaštany
Syrové plody jedlých kaštanů jsou mdlé, moučnaté a trpké chuti. Příjemně nasládlou, známou chuť získají upečené na plechu v troubě, ale asi nejlepší jsou na dřevěném uhlí, při kterém se maximálně uvolňuje kaštanová vůně. Příprava pečených kaštanů má svá pravidla. Když je nedodržíte budou si sousedé myslet něco o neoprávněně držené střelné zbrani a vy si nakonec na kaštanech nepochutnáte.
Před pečením se doporučuje kaštany nakrojit a máčet alespoň tři hodiny ve studené vodě, aby změkly. Teprve potom se kaštany pečou v rozpálené troubě na suchém plechu. Dobré je občas kaštany vařečkou promíchat, aby se nepřipálily. Kaštany jsou pečené když začnou pukat a ve škvírce slupky se objeví žlutá dužnina, kterou snadno vyloupneme.
Kaštanové pyré
Na tuto dobrůtku se recepty dědí a střeží jako rodinné stříbro. Příprava pyré je dost zdlouhavá a velmi záleží na tom jak hospodyně přesně vystihne dobu, kdy kaštany vybrat z vody, aby šly oloupat. Plody kaštanů se totiž vaří asi jednu hodinu ve vodě, která se neslévá. Postupně se uvařené kaštany po pěti až šesti kusech vyberou z vody a loupou ne od špičky, ale z protilehlé „tupé“ strany.
A teprve nyní přichází rozhodující okamžik. Dobře očištěné kaštany se pak vaří asi dvacet minut do změknutí. Musí se dávat pozor, aby se nepřipálily, ale také nerozvařily. Pak se ještě za tepla pasírují dlaní přes jemné sítko z umělé hmoty.
Do kaštanové jemné kaše se přidá sirup z cukru a vody, který si můžeme připravit již předem. Musí být velmi hustý, aby kaštanovou hmotu nerozředil. Slavnostním dovršením výroby kaštanového pyré je přídavek rumu, který aróma jedlých kaštanů jen zvýrazní.
Kaštanové pyré má poměrně univerzální použití od pohárů se zmrzlinou, ovocem a šlehačkou až po krémy a pěny. Z kaštanového pyré je vynikající polévka, ale gurmánským vrcholem je obloha k pečené drůbeži či zvěřině. V kombinaci se sušeným ovocem nebo zkaramelizovanými hruškami je pak masitý pokrm hoden královského vyznamenání.
Jak poznáte kvalitu jedlých kaštanů
Až budete v obchodě vybírat kaštany pořádně si je prohlédněte, aby nebyly plesnivé. Špatně uskladněné plody jsou totiž k plesnivění velmi náchylné. I doma dlouho ponechané kaštany rychle vysychají. Zabránit tomu můžeme jen rychlou spotřebou nebo zmrazením vyloupaných a povařených plodů. Kaštany pak rozmrazíme pomalu při pokojové teplotě, čímž získají svoji typickou původní chuť i aróma.
foto: www.thinkstockphotos.com