Velikonoce jsou u nás časem mazanců a vajíček, ale to není důvod vynechat čokoládu, kterou miluje téměř každý. Dá se začlenit do kynutého i piškotového pečiva, do dekorativních košíčků i do pomlázky pro koledníky.
Hot cross buns místo mazanců
Sladké kynuté bulky se znamením kříže jsou tradičním velikonočním pečivem v anglosaském světě. Pokud si nepotrpíte na obvyklé české mazance, cross buns budou sladkou náhradou, která se na vašem stole bude výjimat ještě lépe a její chuť bude o něco méně postní.
Velikonoční věnec
Kynuté pečivo se sladkou náplní není v české kuchyni samozřejmě žádnou novinkou. Náplň často představoval tvaroh, případně povidla s mákem. Vy tentokrát nahradíte povidla nebo zavařeninu čokoládou a těsto vytvarujete do podoby věnce, který vzniká velmi podobně jako vánočka. Nezapomeňte hořkou čokoládou ozdobit i povrch.
Tvarohový dort
Cheesecake neboli tvarohový dort je esenciálně jarním dezertem, protože spojuje čerstvou chuť mléčné dobroty s neodolatelnou sladkostí. A není asi třeba dodávat, že s čokoládou chutná skvěle.
Bábovka ve svátečním
Není nad to vymyslet recept, na kterém můžete spolupracovat s dětmi. Upečení bábovky (případně spousty malých báboviček) si vezmete na starosti vy, a pak už je to na dětech: s pomocí čokoládové polevy a lentilek si svůj dezert ozdobí samy. Mohou zkoušet z lentilek skládat písmena nebo obrázky, vytvářet barevné vzory a podobně.
Zdobená čokoládová vejce
Tenhle trik vás bude stát jen trochu úsilí a přitom vypadá opravdu efektně. Jednoduše nakoupíte čokoládová vajíčka, doma je rozbalíte a ozdobíte čokoládovou polevou v kontrastní barvě. Jenom pozor na uchování - pokud vajíčka nechcete sníst hned, držte je v chladu, aby vaše čokoládová nádhera nevzala za své.
Velikonoční beránek s čokoládou
Tato varianta velikonočního beránka je už dnes běžná v mnoha rodinách. Dá se koupit i hotová, ale doporučujeme si vyrobit domácího beránka nebo si jej nechat upéct na zakázku, supermarketové nápodoby opravdu nejsou to pravé. I tady můžete zdobit s pomocí bílé čokolády.
Jarní čokoládové košíčky
Pro ty, kterým nedělá problém trochu toho cukrářského piplání, jsou skvělým tipem ozdobné velikonoční košíčky. Konkrétní podoba je čistě na vás. Můžete předem koupit tvary z marcipánové hmoty, nebo je sami vyrobit a udělat několik různých variací na čokoládové hnízdo, jako vidíte na obrázku.
Perníčky s čokoládovou polevou
Ani čokoládová poleva na perníčku nemusí být čistě vánoční záležitost. Je to jednoduché pečivo, které zvládne prakticky každý, a ani zdobení nemusí být vůbec složité. Vyzkoušejte různé barvy základní i zdobicí polevy, vajíčka bílá, mléčně čokoládová či úplně tmavá. Pak jimi můžete podarovat koledníky, případně je schovejte v domě a nechte děti, aby sladký poklad samy našly.