Princip ohřevu pokrmů je geniálně jednoduchý – šířením mikrovln se rozkmitávají molekuly vody a ty tímto třením ohřívají další molekuly kolem sebe, a tím pádem i celý pokrm. Zda při tom dochází k ničení nutričních hodnot pokrmu nyní řešit nebudeme – stejně bychom to nevyřešili – nyní se na mikrovlnné trouby podívejme z uživatelské stránky.
Jednoduché ovládání
U jednodušších mikrovlnných trub to jistě platí. Vložíme pokrm, přikryjeme plastovým příklopem, otočíme voličem podle vlastního odhadu a trouba začne hučet. Cinknutí nám za časový interval připomene, že jídlo je již ohřáté nebo ho dle potřeby musíme do trouby vrátit. Stejně fungují i ty nejmodernější trouby. Vložíte pokrm, otočíte voličem, tentokrát podle druhu pokrmu a po chvilce čekání vás pípání vyzve k vyjmutí teplého a voňavého oběda. V čem je rozdíl? Je jich mnoho. Moderní mikrovlnná trouba si pokrm zváží a spolu s informací o druhu vybere výkon a potřebný čas. Navíc se mikrovlny vysílají z několika zdrojů a jsou zakřivovány tak, aby jídlo ohřívaly stejnoměrně v jeho středu i na povrchu.
Mikrovlnka jako trouba
V mnoha domácnostech již v běžném provozu během týdne mikrovlnná trouba nahradila varnou desku a troubu. Párky a polévku si ohřejeme na talíři právě pro sebe a v době, kdy se nám to hodí. Mnozí ale začali používat kombinované přístroje - vestavné horkovzdušné trouby s integrovanými mikrovlnami, a nebo mikrovlnku, která má navíc funkci horkého vzduchu. Gril je již běžnou součástí lepších mikrovlnek a umožní nám po uvaření dopéct pokrm i se zlatou kůrkou. Výrobci jdou ještě dál a předhání se v jedinečných funkcích a příslušenstvích, které právě z té jejich mikrovlnky dělá tu nejlepší. Zmiňme jen na okraj například funkci Crisp, která s použitím speciálního talíře během okamžiku ze syrových brambor upeče křupavé lupínky.