Letní měsíce, zvláště vyšší teploty, vyšší vzdušná vlhkost a silné sluneční záření mohou způsobit nepříjemnosti kolem uskladňování potravin. Co udělat, aby se potraviny nezkazily?
Letní teploty a paprsky slunce jistě oceníte na své dovolené, ne už tak při uskladňování potravin. Prvním úskalím, které letní měsíce přinášejí, jsou vyšší teploty. Vyšší venkovní teplota totiž ovlivňuje vnitřní teplotu v prostorech jako jsou sklepy, spižírny, potravinové skříně apod. Teplotní rozdíl mezi zimním a letním obdobím v těchto prostorech může činit i 10-15 stupňů Celsia. Při uskladňování potravin je dobré, brát na tento fakt zřetel.
Kapacita lednice
Případným překvapením v podobě zkaženého ovoce či zeleniny je dobré se vyvarovat vhodnějším uskladňováním a zejména výrazným zkrácením doby uskladnění. Pokud si nejste jisti, že potraviny ve vaší spižírně vydrží, umístěte je raději do lednice. Tam je teplota po celý rok stejná a nemusíte mít obavu, že se zkazí.
Ovšem, každá lednice má svou omezenou kapacitu a ne vše se do ní vejde. Pokud potřebujete uskladnit choulostivé potraviny mimo lednici, ideálním místem je chladný sklep se stálou teplotou a vlhkostí vzduchu. I zde však platí - čím dříve potraviny zpracujete, tím lépe.
Vysoká vlhkost
Druhý faktor, který ovlivňuje uskladňování potravin, je vzdušná vlhkost, která může být zvláště v deštivém počasí poměrně vysoká. Uskladněné potraviny snáze chytají plíseň či hnilobu. Mějte na paměti, že některé druhy plísní, mohou být na první pohled velice obtížně rozeznatelné. Pokud byste takto napadené potraviny snědli, můžete očekávat zdravotní potíže.
Sluneční paprsky
V letním období byste si měli dávat také pozor, kde potraviny uskladňujete. Jste-li zvyklí přechovávat potraviny v místnosti s oknem, přesvědčte se raději, zda jsou uloženy mimo sluneční paprsky, které do místnosti oknem pronikají. Čerstvě upečený koláč či chlebíčky připravené pro hosty jistě přímé sluneční paprsky neocení.
Problémy s hmyzem
Další věcí, která s letním obdobím souvisí, je aktivita hmyzu a hlodavců. Při uchovávání potravin tak mějte na paměti, že na ně mohou mít chuť i mravenci či myši a snažte se jim v jejich choutkách zabránit.
Jaký je tedy ideální způsob uchovávání potravin v letních měsících? Potraviny je nejlepší uskladňovat v lednici či chladném suchém sklepě. Určitě je vhodné je uchránit před přímými slunečními paprsky a případným hmyzem či hlodavci. Ideální tak je potraviny uchovávat v uzavřených nádobách v nadzemních policích.
Čím dříve potraviny spotřebujete tím lépe. Byť to bude velice obtížné, snažte se tato doporučení dodržovat také na svých letních cestách. Některé dlouhé transporty mohou vést ke znehodnocení nesprávně uložených potravin, a to by byla škoda. Potravinové skříně umístěné v kuchyních či chodbách se v letním období hodí pouze pro uskladňování trvanlivých potravin jako jsou např. mouka, cukr, konzervy apod.