Věděli jste, že se na světě nezužitkuje a následně vyhodí až třetina veškerého jídla? Inspirujte se našimi tipy, jak v kuchyni neplýtvat, a přispějte tak k udržitelnosti planety.
Určitě to všichni dobře znáte - jdete do obchodu jen pro těstoviny a najednou máte plnou tašku potravin. Ty následně nestačíte spotřebovat, takže se vyhodí. Nebo navaříte tolik jídla, že už vám třetí den leze i ušima a pak? Končí v koši. Případně zapomenete, že máte v ledničce ještě ten skvělý dezert nebo jogurt, protože jste ho přes všechny další dobroty prostě neviděli, a on vám, než se k němu dostanete, splesniví. Ach jo!
Lednička je kámoš
V první řadě mějte na paměti, že je potřeba mít vhodné prostředí pro uchovávání potravin. Takže dbejte na následující:
- lednička by měla být čistá a optimální teplota je 1 až 5 stupňů
- zkontrolujte také těsnění své chladničky
- potraviny a suroviny uchovávejte v průhledných sklenicích či dózách, abyste stále měli na očích, co všechno v lednici máte
- pokud dáváte do lednice čerstvé jídlo, posuňte to starší před něj
Nakupujte s rozmyslem
Nenechte se v obchodě zbytečně zlákat a nakupujte opravdu to, co skutečně potřebujete a co vám už doma došlo. Jak?
- před každým nákupem si udělejte seznam toho, co vám došlo a co potřebujete
- jděte nakupovat najedění, aby váš hlad nezpůsobil nákupní horečku
- nebojte se v obchodě sáhnout i po ne úplně výstavním kousku ovoce či zeleniny, nehezké ještě nutně neznamená zkažené nebo nejedlé
- kontrolujte u regálů datum spotřeby výrobků, které kupujete
Využijte suroviny beze zbytku
Možná jste to ani netušili, ale opravdu můžete často zužitkovat veškeré suroviny úplně beze zbytku, včetně slupek, stonků a listů, které mají navíc velkou výživovou hodnotu.
- bramborové slupky můžete použít jako pleťovou masku anebo z nich udělat smažené chipsy
- z ovocných slupek jdou zase udělat křížaly anebo je zužitkovat ve smoothie
- a co víte, že nesníte, nebojte se zamrazit