Kategorie

Jak se vybírá nejlepší kuchyňská linka

Kuchyň již není nedoceněnou místnůstkou umístěnou kdesi v nejtmavším koutu domu. Kuchyň se stává centrem rodinného života, a tak i její vybavení musí co nejlépe splňovat požadavky svých majitelů.

Základem kuchyně je správný tvar

Podle tvaru a velikosti kuchyně vybíráme tvar kuchyňské linky. Linka ve tvaru „I“ je vhodná zejména pro malé a úzké kuchyně. Do velkých místností se příliš nehodí, protože se člověk při vaření hodně naběhá. Ideálnější je uspořádání do písmene „L“ nebo „U“. Po ruce tak máme vše potřebné.
 
 
Většinou umísťujeme vařící část a umývací část na protilehlé strany. Dostatek odkládacího místa by mělo být samozřejmostí jak u mycího pultu, tak u sporáku. Celková délka kuchyňské linky by měla být alespoň 4 metry.
 

Výška kuchyňské linky je důležitá

Pro komfort při vaření je nezbytné zvolit správnou výšku linky. Dříve se doporučovalo 86 cm, dnes je to 91 cm. Každý je ale jinak vysoký, a tak je lepší řídit se podle vlastní výšky. Pracovní plocha pro přípravu jídla by měla být 5 až 10 cm pod úrovní ohnuté paže, varná sekce ještě o něco níže, naopak část s dřezem by měla být výš než okolní plochy, abychom si při mytí nádobí nehrbili záda.
 
 
Nové trendy upouštějí od horních skříněk. Měly by být asi 50 cm nad pracovní plochou a jejich horní úložné prostory by neměly být výš než 185 cm nad zemí, abychom do nich dosáhli i bez použití schůdků.

Jaká pracovní deska vydrží nejvíce?

Mezi nejoblíbenější a také nejlevnější patří laminátové desky. Jsou odolné vůči vlhkosti, poškrábání i proti působení tepla. Na trhu najdeme bohatou škálu barev a motivů, dokonce i imitací jiných materiálů. Pro milovníky přírodních materiálů se nabízejí desky kamenné, dřevěné nebo nerezové. Kamenné desky jsou velmi odolné vůči mechanickému poškození, jsou ale velmi nasákavá. Doporučována je například žula.
 
 
Vhodné je použít spíše neporézní anorganický umělý kámen, s kterým se mnohem lépe manipuluje než s přírodním kamenem. Dřevěné desky se pro svoji vysokou choulostivost téměř nepoužívají. Nerezová deska má dlouhou životnost, ale musíme dávat pozor, abychom ji nepoškrábali.
 

Dřezy

Rozmýšlíme-li se nad volbou jednoho nebo dvou dřezů, volíme rozhodně dvou-dřez. Umýváme-li nádobí ručně, využijeme ho při oplachování nádobí. I pokud používáme myčku, často využijeme oba dva dřezy. Nejčastějším materiálem pro výrobu dřezů je nerez. Levnější dřezy vykazují tloušťku pouhých 0,6 mm, což způsobuje snadné prohýbání materiálu. Je vhodné koupit dřez o tloušťce alespoň 1,2 mm. Je jedno, zvolíme-li matný nebo lesklý, škrábance se časem objeví v obou dvou.
ab
ab
ab
ab
ab