Kategorie

Jak se tvoří kuchyň

Kuchyň je bezpochyby srdcem každého domova. Dnes se opět navrací trend obytné kuchyně a obývací pokoje se nenásilně propojují s kuchyní a jídelním koutem.
Při plánování nové kuchyně je přínosné poradit se s odborníky. Navrhnou vhodné rozmístění spotřebičů a přípravných ploch, rozmístí úložné prostory podle budoucích potřeb kuchaře. Kuchyň rozdělí do dílčích zón, které na sebe plynule navazují a ulehčují pohyb po kuchyni.

Takzvaný ostrůvek v kuchyni tvoří praktickou odkládací plochu

Uspořádání kuchyně

Varné centrum, jak se říká varné desce, troubě a odsavači, bývá zpravidla na jedné straně kuchyně, nejčastěji po pravé ruce od hlavní pracovní plochy. Je třeba, aby kolem varné desky bylo dostatek odkladného místa na obou stranách. Trouba se velmi často v moderních kuchyních umísťuje do úrovně očí a manipulace s horkými pekáči je tak pohodlnější a bezpečnější. Uvolněný prostor pod varnou deskou se pak může využít jako úložný prostor pro hrnce a jiné nádobí na vaření. Na levé straně kuchyňské linky pak navazuje mycí centrum, což je dřez s baterií, příp. drtič a stále oblíbenější myčka nádobí. Mycí centrum je vhodné vyvýšit oproti pracovní ploše, aby při mytí nádobí nebolela záda. Hlavní pracovní plocha se nachází mezi zmiňovanými centry a měla by mít 100 až 120cm. Většinou na okraj kuchyňské linky je umisťovaná chladnička a úložné prostory na potraviny. Vedle skladovacích prostor je dobré mít odkládací plochu, která by měla skýtat alespoň 60cm.

Kuchyň často slouží zároveň jako jídelna nebo část obývacího prostoru

Jak může celá kuchyň vypadat?

Tvar kuchyně je nutno přizpůsobit členění a velikosti místnosti. Rovnou kuchyň, často používanou v panelových domech, nejvíce nahrazují kuchyně s tvarem do písmene „L“. U takových kuchyní se často varné centrum umisťuje na jednu stěnu a mycí na druhou. V poslední době je oblíbené umísťování dřezu do rohu. Dalším obvyklým tvarem kuchyňské linky je do tvaru „U“. Není nutné, aby všechny tři strany kuchyně byly kolem zdí, zajímavým řešením je použití odkládacího barového pultíku do prostoru, který opticky odděluje kuchyň od jídelního koutu nebo obývacího pokoje. Méně častým prvkem v kuchyni je tzv. ostrůvek. Umisťuje se doprostřed kuchyňské části a měl by být alespoň 100 cm široký. Může sloužit jako pracovní nebo odkládací plocha, nebo je do něj možné zabudovat mycí nebo varné centrum. U všech nevšedních tvarů kuchyně je však nutné dodržet vzdálenost 120 cm mezi jednotlivými protilehlými částmi, aby bylo možné zároveň otevřít dvířka nebo vysunout zásuvku a ještě kolem pohodlně projít.

Barový pult umožňuje opticky oddělit kuchyňskou část od obytné
ab
ab
ab
ab
ab