Kategorie

Jak se na Vánoce zbytečně nepřejíst?

Taky pravidelně absolvujete kolotoč vánočního přejídání, následného stoupnutí na váhu a potom zkroušených novoročních předsevzetí? Letos na to jděte rozumněji.
Při přípravě cukroví vybírejme takové druhy, kde omezíme tuky a mouku. V kuchařkách i na internetu jsou recepty s celozrnnou moukou, ovesnými vločkami, hnědým cukrem a jinými bio produkty. Nepečte velké zásoby! Cukroví ani nemusí být nutně pečené – ovocné košíčky nebo ovoce v čokoládě chutnají báječně! Dejte však pozor na trvanlivost, tyto druhy nevydrží moc dlouho a je lépe je konzumovat čerstvé. Miska oříšků bude tvořit příjemnou dekoraci a zároveň výborně chutná.

Vánoční cukroví je sváteční pochoutka, nikoliv základ stravy

Jednohubky a chlebíčky

Slané pečivo a chlebíčky přijdou po sladkostech jistě k chuti. Klasické majolkové  saláty s obloženými chlebíčky jsou ale příliš těžké. Každému jistě přijde vhod náhrada v podobě lehkých salátů, libové šunky nebo plátku sýra. Místo bílého pečiva použijme celozrnné bagety. Ozdobit je můžeme pomazánkou z nízkotučného tvarohu s cherry rajčátkem nebo mrkvovou pomazánkou. Tipem pro oslavu nejen o Vánocích mohou být malé ovocné špízy – na párátka napícháme sýr a hroznové víno nebo jiné ovoce.

Malé kousky

Pokud si nedokážeme některé tradiční cukroví odpustit, vybírejme si malé kousky. Místo velkého pak můžeme ochutnat více druhů. Nepřecpeme se, ale spíš ochutnáme, abychom hostitele neurazili. Stanovme si například pět kousků a snažme se tento počet výrazně nepřekročit. Při povídání můžeme nevědomky spořádat celý tácek a pak nám ani konzumace malých kousků od přejedení nepomůže. Příprava drobných zákusků a chlebíčků jistě potěší všechny u sváteční tabule. Drobné jednohubky připravíme z bagety nebo rohlíků a nahradíme jimi klasické veky. Nebo můžeme vykrajovat kousky z toastovového chleba. foto: www.thinkstockphotos.com
ab
ab
ab
ab
ab