
Měsíc březen a duben bychom mohli nazvat obdobím, kdy vysazujeme nové stromky a keře, sázíme byliny, květiny, zeleninu, také začínáme hnojit a odstraňovat plevel. Měli bychom se tedy co nejdříve dát do práce a nezaspat tak vhodný čas na ošetření zahrady po zimním období. Čím ale začít, co jak udělat a čemu se naopak vyvarovat?

Jednou z nejdůležitějších jarních činností na zahradě je právě hnojení. Aby stromy měly dostatek síly, je potřeba jim dopřát dávku dobře uleželého hnoje nebo vyzrálého kompostu – varianta je na vás. Na půdu pod koruny stromů položte vhodnou organickou hmotu, zabrání se tím tak odpařování vody z půdy. A jak intenzivně hnojit? To záleží především na typu půdy, nicméně obecné pravidlo zní – na těžkých půdách stačí hnojit stromy jednou za dva roky, na těch lehčích písčitých půdách je lepší hnojit každý rok.

Jakmile půda po zimně dostatečně vyschne, vrhněte se na záhony, které je nutné před sázením připravit. Půdu je zapotřebí pořádně prokypřit. Záhony také pravidelně plejte – rostliny, které na záhonek nepatří, odstraňte nejlépe hned, nečekejte až vyrostou. A co vlastně na takovém záhonů zasévat?

Jarní období je ideální na setí zeleniny. Začátkem března se můžete pustit do rané zeleniny, například mladý salát. Okurky, květák nebo rajčata je nutné nejprve přesadit do květináče. Co se týče paprik a brokolice, je pro to vhodný spíše konec března. Nezapomínejte také na dodržení alespoň třícentimetrové vzdálenosti mezi jednotlivými semínky. Získáte tím silnější rostliny.

A jak vlastně pečovat o to nejzákladnější, co na zahradě máme – tedy o trávu? Jakmile nastane jaro a zbavíme se sněhové přikrývky, je třeba z trávy vyčesat odumřelá stébla a mech. Pomocí vertikutačních hrábí zajistíte provzdušnění, pokud je nevlastníte, většinou pomůže i jednoduché zapichování vidlí. Pokud je konec března a tráva dosáhla cca již osmi centimetrů, můžete ji posekat, ovšem nůž by měl být nastaven na tu nejvyšší pozici.
Podívejte se také na naši zahradní inspiraci, jak si své zelené království udělat ještě krásnější!