Brokolice jako zdroj vitamínů
Brokolice je něco mezi květákem a kapustovitou zeleninou. Chutí připomíná chřest. Brokolice také obsahuje více vitamínu C než citrusové plody! Je bohatá na beta-karoten a kyselinu listovou. Brokolice je lehce stravitelná, velice jemná a skvělá v kombinaci s nejrůznějšími dietami.
Brokolice jako prevence pro zdraví
Brokolice je spojována s protirakovinným působením, snižuje riziko infarktu a mrtvice. Její konzumace je považována za výbornou prevenci jak u zdravých osob, tak u osob nemocných cukrovkou. Pomáhá proti vzniku vaskulárních problémů. Lidé, kteří trpí právě v důsledku cukrovky až pětkrát častěji kardiovaskulárními chorobami než ostatní, by právě proto měli brokolici zařadit do svého jídelníčku.
Využití brokolice
Brokolice je lehce stravitelná. V kuchyni ji můžeme využít maximálně. Je vhodné ji vařit v páře. Brokolici rozebereme na menší růžičky, opláchneme a vaříme maximálně patnáct minut, abychom zabránili ztrátě důležitých vitamínů. Hodí se do polévek, můžeme ji zamíchat s vajíčky, případně použít jako přílohu k masu. Investice do brokolice se určitě vyplatí. A až ji budete jíst jakkoliv upravenou, pochutnáte si a uděláte hodně pro své zdraví.
Jak a kdy si brokolici vypěstovat
Jsou dva možné způsoby pěstování brokolice, buď na jaře či v létě. Ideální doba je předpěstovat si sadbu v misce už teď v únoru. Když vyroste, tak ji přepíchat a koncem března, až se oteplí a přestanou mrazy, vysadit brokolici ven. Krásně nám naroste. Proti květáku má brokolice tu výhodu, že ji můžeme seříznout, vzít růžici a použít, ale brokolice nám pak obrazí znovu, takže můžeme sklízet opakovaně.
Jak vypadá správná brokolice
Brokolici kupujeme s růžičkami, beze skvrn a nažloutlých listů. Měla by se rychle zkonzumovat, protože růžice během tří dnů zežloutnou a poupata se otevírají. Pokud víme, že ji nespotřebujeme včas, raději ji zamrazme. Zachová si tak všechny důležité živiny.